hirdetés

Toplisták és álhírgyár

2017. december 22.

Az év vége felé közeledve egyre több oldalon érhetőek el olyan összesítő listák, amelyek számba veszik 2017 könyveit. A National Public Radio és a Huffington Post visszatekintő összegzése mellett azonban az Independent oldalán már egy 2018-as ajánló is elérhető. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

2017 legjobb ismeretterjesztő könyvei

A Huffington Poston is elérhető a Kirkus által összeállított lista, amely 2017 legjobb ismeretterjesztő könyveit válogatta össze. A listán Patricia Lockwood, Jen Agg, Chris Ware, Daniel Mendelsohn és Zack McDermott könyve is helyet kapott. A lista nem csak ajánlókat tartalmaz, hanem a könyvekről született kritikákhoz is elvezet, mindezzel megkönnyítve az olvasók választását is. A teljes lista elérhető itt és itt.

A National Public Radio 2017-es könyvajánlója

A National Public Radio december elején egy több mint háromszáz könyvből álló útmutatót állított össze 2017 legizgalmasabb könyveiről. A hosszú és átfogó lista itt érhető el.

Mit olvassanak a diákok 2018-ban?

A Business Insider felkérte a Harvard Egyetem professzorait, hogy ajánljanak egy könyvet, amelyet szerintük minden diáknak érdemes lenne elolvasni 2018-ban - olvasható az Independent oldalán. A professzorok között vannak Nobel-díjasok, tudósok, közgazdászok és Pulitzer-díjasok. Az általuk választott könyvek legalább olyan sokszínűek, mint a szakmai hátterük. Az izgalmas összeállítás itt olvasható.

Meghalt az egyik legnagyobb irodalmi hoaxgyáros

2017. december 19-én, életének 87. évében elhunyt Clifford Irving író. Hasnyálmirigy rákban szenvedett. – adta hírül a Guardian.
Clifford Irving 1970 decemberében olvasott egy portrét a Newsweekben A láthatatlan milliárdos esete címmel, az akkor már 12 éve a sajtó elől bújkáló Howard Hughes filmmágnásról. (Hughesról Aviátor címmel Martin Scorsese készített filmet Leonardo DiCaprioval a főszerepben). Irving kutatni kezdett Hughes története után, és mindehhez - hogy autentikusabbá tegye megkezdett munkáját - leveleket hamisított, amelyeket később úgy használt fel, mintha azokat maga Hughes írta volna neki. Irving később azt is állította, hogy többször találkozott a világtól elzártan élő Hugheszal, akivel bensőséges kapcsolatot alakított ki, s így írta meg Howard Hughes életének történetét. A kiadó 765 ezer dollárt fizetett ki Irvingnek, pontosabban H. R. Hughes-nak, a pénz azonban egy svájci bankszámlán landolt, amit Irving akkori, svájci származású felesége, Edith nyitott hamis okmányokkal, Helga R. Hughes (H. R. Hughes) néven. Az őrjöngő igazi Hughes azonban, feladva remeteségét, 1972 januárjában telefonos sajtókonferenciát tartott, ahol elmondta, hogy Irvinggel soha nem találkozott. Irving még ugyanebben a hónapban beismerte tettét, amelyért 17 hónapot töltött börtönben.
"Sosem gondoltam, hogy bűnt követek el; csupán álhírként tekintettem az egészre".

(A magyar irodalmi fake news, büntetőjogi következmények nélkül, 2017. december 30-án a Litera Előszilveszterén indul hódító útjára a Trafóból. FAKE NEWS – A megtévesztés iskolája.)

Sebesi Viktória

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.