hirdetés

3 in 1 a Várnegyedben

Könyv- és nyelvünnep a Szentháromság téren

2008. szeptember 3.
A Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvszalon idén hatodik alkalommal rendezi meg 2008. szeptember 5–7. között a Szentháromság téren a Magyar Könyv és a Magyar Nyelv Ünnepe a Budai Várban című programsorozatot. Szeptember első napjaiban a Szentháromság téren a Biblia, Mátyás király és a reneszánsz, továbbá a Nyugat folyóirat ünnepeire kerül sor.
hirdetés

A Halászbástya előtti téren három napon át könyvvásár, könyvbemutatók, pódiumbeszélgetések, és kulturális műsorok várják a könyvbarátokat.
 
Kedvezményes áron megvásárolhatóak az Anima, a Fríg, a Helikon, a Heti Válasz, a Líra és Lant, a Magyar Napló, a Magyar Szemle, a Masszi, a Napkút, a Pro Pannonia, a Timp Könyvkiadók, a Boldog Salamon kör, a Széphalom Könyvműhely, a Szabadtér Kiadó, a Téma Könyvesház, a Litea Könyvesház és a Természetbúvár  könyvei. A pavilonokban irodalmi beszélgetéseket, író-olvasó találkozókat rendeznek.
 
Az idei ünnepségsorozat három téma köré szerveződik: a péntek a Biblia évének jegyében zajlik, szombaton Mátyás királyt és a reneszánszot, szeptember 7-én vasárnap pedig a 100 éves Nyugatot és Babits Mihály születésének 125. évfordulóját ünnepli a rendezvénysorozat.
 
Szeptember 5-én, a Biblia évéről megemlékező napon négykor nyílik az ünnep, Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester megnyitó beszéde és dr. Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójának ünnepi beszéde hangzik el elsőként. 16.45-től "Betűikből csillag fénye árad" címmel Biblia-kiállítás nyílik Dr. Ötvös László magángyűjteményéből. A kiállítástCseh Károly költő, műfordító nyitja meg (Közreműködik: Ötvös Éva színművésznő). 17.45-től Sediánszky János alpolgármester irodalmi beszélgetéseire kerül sor, 18.00-tól A hegyi beszéd címmel Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos adnak hangversenyt. A Szentírás sorait az énekek között Mécs Károly olvassa fel.
 
Szeptember 6-án Mátyás és a reneszánsz a téma: a műsorvezető Nyakas Szilárd közreműködésével 11.00-től a Mi a manó Színház előadásában Mesék Mátyás királyról, 14.00-től Kerületi középiskolák műsora, 16.00-tól Budavárért Emlékérem átadása a Városházán, 16.00-16.30 között a Credo verséneklő együttes műsora, 17.30-tól pódiumbeszélgetés Szigethy Gábor irodalomtörténésszel, 18.00-tól filmvetítés a Magyar Kultúra Alapítvány székházának Corvin termében - Szigethy Gábor: Mátyás király a Budai Várban 30'; 19.00-től pedig a Tabulatura Régizene együttes műsora látható, hallható. Ezen a napon délután háromtól a Napkút kiadó szerzői és vendégei lépnek a színpadra: Bereményi Géza, Hegedős Piroska és Sebestyén Márta, Zalán Tibor és Huzella Péter, valamint Csáji László Koppány lépnek fel az egy óra alatt.
 
Szeptember 7-én vasárnap a Nyugat 100 éves évfordulója kapcsán Kulcsár Katalin műsorvezető kalauzolja végig a nap eseményein az egybegyűlteket. 11.00-től interaktív játékra kerül sor Pettson és Findusz meséi alapján Mátyás Zoltán színész, bábszínész közreműködésével. Délután háromtól filmvetítés lesz a Magyar Kultúra Alapítvány székházában: Sediánszky János Fortissimo, Kiálltás és Babits portré című filmjei láthatóak (összesen 56 perces a vetítés). Négytől Sediánszky János Esti Kornél éneke - emlékezés a 100 éve született Kosztolányi Dezsőre című, 45 perces filmje lesz ugyanitt. Öttől Gyurkovics Tibor: Babits még nem késő című alkotása létható-hallható, hattól Irodalmi várséták, héttől az Adjátok vissza a hegyeimet! című Wass Albertről szóló Koltay Gábor film látható. A Szentháromság téren hattól Carmina Danubiana – a Hunyadiak emlékezete a folklórban, majd este héttől Szabó Csilla koncertje hallható-látható.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.