hirdetés

A 2012-es Booker Díj jelöltjei

2012. október 5.

Október 16-án kiderül, hogy ki kapja az idei Man Booker-díjat, bemutatjuk a hat végső jelöltet. - Két elsőkönyves szerző, egy korábbi Booker-nyertes, továbbá történelmi, pszichológiai, ópiumfüstös és malajziai japán kertben játszódó regények vannak versenyben az elismerésért.

hirdetés

A Booker-díjas regény minden évben az előző év könyvterméséből kerül ki, de csak a Brit Nemzetközösség tagállamaiban megjelent könyvek vannak versenyben. A díjat azzal a céllal alapították, hogy az angol nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló tekintélyű elismerésben. A Booker főszponzora 2002 óta a Man Group nevű patinás befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport, amely azonban megtartotta az elismerés eredeti támogatójának nevét is; innen a jelenleg használatos Man Booker elnevezés. 

A tavalyi győztes, Julian Barnes már négyszer szerepelt a legesélyesebbek listáján, és tavaly a The Sense of an Ending című regényével be is gyűjtötte az 50 ezer font (17 millió forint) pénzjutalommal - és természetesen azonnali nemzetközi irodalmi hírnévvel is - járó díjat. A 65 esztendős író 1984-ben Flaubert papagája, 1998-ban Anglia, Anglia, 2005-ben pedig Arthur és George című könyvével került fel a Man Booker Prize szűkített listájára. Tavaly olyan írót díjaztak, akit a magyar közönség is ismer és kedvel, hiszen a Flaubert papagája vagy az Anglia, Anglia  mind sikeres könyvek voltak itthon is. 

De lássuk az idei hat jelöltet, azokat, akik idén kapnak esélyt a világhírre. A Booker presztízséről és marketingerejéről elmondható, hogy már a nagy, több mint tíz nevet tartalmazó "longlistre" való felkerülés is egyet jelent a kasszasikerrel, de azok a regények, amelyek végül benne maradnak a végső, hatos körben, szép hírnévre számíthatnak. 


Az idei jelöltek közül a legismertebb Hilary Mantel neve lehet a magyar olvasóknak, nemcsak azért, mert 2009-ben elnyerte már a Bookert, hanem azért is, mert a nyertes regény, a Farkasbőrben (Wolf Hall) magyarul is megjelent a Cartaphilus kiadónál 2010-ben. Mantel regénye meghökkentően, líraian és szikáran, a humort sem mellőzve meséli újra a hatalomra törő idealista és opportunista Thomas Cromwell élettörténetét. Remek képet fest VIII. Henrik királyi udvaráról, az intrika formáiról, valamint a korabeli londoni alvilág életét is feltérképezi.

Az idén hatvanéves, Derbyshire-ből származó írónő Londonban végezte jogi tanulmányait, majd szociális munkásként dolgozott Botswanában és Szaúd-Arábiában, mielőtt visszatért volna a szigetországba. Egyik első regényében megörökítette keleti emlékeit, későbbi művei viszont a jellegzetes (vagy jellegtelenül jellegzetes?) Észak Anglia vidékén játszódnak. A kilencvenes évek elején nagy sikert aratott A Place of Greater Safety című történelmi regénye, mely a francia forradalom időszakát dolgozta fel. A 2003-ban publikált Giving Up the Ghost: A Memoir című regény érdekes vállalkozásnak tekinthető a pályáján. Ebben a regényben az önéletrajz, a fikció és a valóság lehetséges határvonalait összemosva az írás kérdéseit kutatja.

Az idei jelölt regény, a Bring up the Bodies a Farkasbörben folytatása, újra VIII. Henrik udvarában vagyunk, és még mélyebbre ásunk az udvari, egyházi és politikai intrikákban. 

A második jelölt Tan Twan Eng eredetileg jogászként végzett, majd a regényírás mellett döntött, egyszer már jelölték a díjra, 2007-ben. A Malajziában született szerző Londonban végezte az iskoláit, majd visszatért Kuala Lumpurba, ahol ügyvédként dolgozott. Jelenleg Fokvárosban él. Az idei jelölt regény a The Garden of Evening Mists egy japán kertbe kalauzol minket Malajziában, a második világháború után. 

Will Self nevét, lehet, kevésbé ismerik a magyar olvasók, mégis ő a legtermékenyebb szerző a listán, kilenc regénye, több novellás- és egy gyűjteményes kötete jelent már meg. A rendkívül szórakoztató, sőt a szatíra műfaját is kedvelő szerző rendszeresen publikál magazinokban is. A mentális betegségeiről és problémáiról rendszeresen őszintén nyilatkozó szerző műveiben is gyakran foglalkozik a pszichológia és a drogok kérdésével, karrierje kezdetén pedig karikaturistaként és stand-uposként is dolgozott. Bookerre jelölt könyve az Umbrella egy egészen különleges vállalkozás: egy tudatfolyam-elmélettel operáló mentális utazás a huszadik század és a pszichiátria történetén keresztül az ipari forradalom idejéről indulva. 

Deborah Levy első regénye, a Beautiful Mutants 1989-ben jelent meg, de neve kezdetben a színház világában volt ismert: színdarabokat írt például a Royal Shakespeare Company számára is. Levy szereti ötvözni nemcsak a műfajokat, hanem a kifejezési formákat is: könyvei sokszor nemcsak olvasmányként, hanem képzőművészeti alkotásként is értelmezhetők, sokszor dolgozik együtt képzőművészekkel. Az idén megjelent és Bookerre jelölt Swimming Home érdekes szöveg: jólszituált, rendezett életű középosztálybeli főhőseinek élete pont a francia riviérán törik derékba. 

Idén két elsőkönyves szerző van a listán, az első Jeet Thayil, aki írócsaládból származik: apja, T.J.S. George India egyik legnagyobb nemzeti irodalmi díját mondhatja magáénak. A szintén valaha drog- és alkoholproblémákkal küzdő Thayil regényének címe is utal a témájára: a Narcopolis a hetvenes évekbeli Bombay ópiumbarlagjainak világát tárja fel.

A másik, a Booker-jelöltek közt és egyben a könyvkiadásban debütáló szerző Alison Moore, aki annak ellenére, hogy már több antológiában és magazinban is publikált  korábban, idén jelentette csak meg első regényét, a Lighthouse-t, amelyet nemcsak Bookerre, hanem több más díjra is jelöltek. A regény a zsűrit különleges atmoszférateremtése és a szöveg nagyszerűen kotrollált szerkesztettsége miatt emelte ki. 


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.