hirdetés

A Büszkeség és balítélet 2017 kritikapályázat díjátadása

2018. február 7.

A Litera Büszkeség és balítélet kritikapályázatának díjátadására 2018. február 14-én, az Előhívás Nádas Péter Világló részletek című művéről szóló beszélgetése előtt, 19 óra kezdettel kerül sor a Nyitott Műhelyben.

hirdetés

A Litera 2017 augusztusában meghirdette Büszkeség és balítélet című, kétfordulós kritikapályázatát, amely 2018. január 20-án lezárult, majd január 27-én eredményt hirdettünk.

A pályázat díjátadására 2018. február 14-én, az Előhívás Nádas Péter Világló részletek című művéről szóló beszélgetése előtt, 19 óra kezdettel kerül sor a Nyitott Műhelyben.

Az eseményen a kétfordulós pályázat összesített nyertese veheti át a díjat, jutalomban részesül az I. és II. forduló győztese is.

Az összesített I. helyezettje könyvjutalmat kap, a további nyertesek írásait publikáljuk oldalunkon, illetve a Litera a jövőben – a lehetőségekhez mérten – kritikusként számít a legjobbak írásaira.

A második fordulóban a következő könyvek valamelyikéről vártunk értő bírálatokat:

Csutak Gabi: Csendélet sárkánnyal, JAK-Prae, 2017; Deres Kornélia: Bábhasadás, Jelenkor, 2017; Parti Nagy Lajos: Létbüfé, Magvető, 2017; Péntek Orsolya: Dorka könyve, Kalligram, 2017; Daniel Kehlmann: El kellett volna menned (ford. Fodor Zsuzsa), Magvető, 2017

Büszkeség és balítélet 2017 kritikapályázat II. fordulójának eredménye:

I. helyezett: Nagy Mari AnnaUram, itt a szakadék, amit rendelt (Daniel Kehlmann könyvéről)

II. helyezett: Lajtos NóraA lélekszike koreográfiája (Deres Kornélia könyvéről)

III. helyezett: Beke ZsoltFound footage (Daniel Kehlmann könyvéről)

A szerkesztőség közlésre elfogadta még Lajtos Nóra Életbüfológiai gondatok (Parti Nagy Lajos) és Benkő Gitta Ismerős vidékek (Csutak Gabi) című bírálatát.

Két fordulóban több mint négy hónapon át tartott a küzdelem, a második forduló zárásaként a pályázat összesített eredménye is megszületett.

Büszkeség és balítélet 2017 kritikapályázat összesített eredménye:

I. helyezett: LAJTOS NÓRA

II. helyezett: BEKE ZSOLT

III. helyezett: NAGY MARI ANNA

A díjátadás után az Előhívás kritikai beszélgetéssorozatában Nádas Péter Világló részletek (Jelenkor, 2017) című memoárjáról Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia beszélget a Nyitott Műhelyben.

További részleteket ITT találnak.

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.