hirdetés

A dzsungel New Yorkban

2016. június 22.

A dzsungel könyve egy olyan anyag, melyben egyszerre jelenik meg a mai magyar kortárs zene és a magyar nyelv. Ráadásul olyan értékeket képvisel a történet, amely napjaink legégetőbb kérdéseit boncolgatja – A New York-i Pilvax Player és a békéscsabai Jókai Színház ma mutatja be A dzsungel könyve című zenés darabot New Yorkban. Ott jártunk.

hirdetés

Ha kimondjuk azt a két szót, hogy Wall Street, mindenkinek azonnal beugrik a keményen dolgozó, jól képzett, kimagaslóan okos, jól kereső, de embertelenül, illetve állatian törtető, karrierista, fiatal, főleg fiatal, pénzügyi szakember képe.
A Dés-Geszti-Békés szerzőhármas által jegyzet A dzsungel könyve című családi zenés darabnak semmi köze a Wall Streethez. 1996-ban mutatta be először a Pesti Színház, és még ugyanebben az évben elnyerte a Színházi Kritikusok Díját, mint az év zenés darabja. Azóta több mint ezerszer játszották már Magyarországon. Mondjuk, annyiban egészen sok köze van a Wall Streethez, hogy A dzsungel könyve is prémiumkategóriás teljesítmény.


A musical Rudyard Kipling azonos című történetéből született, egy dzsungelben élő kisfiúról szól, akit farkasok neveltek fel, a történetben természetesen emberi tulajdonságokkal felruházott állatok szerepelnek, mondanivalója pedig nagyjából az, hogy a dzsungel törvénye érvényes a föld minden élőlényére.


A New York-i székhelyű amerikai magyar színtársulat, a Pilvax Player tűzte idén műsorára ezt a magyar musicalt. Így most, húsz év magyar sikerszéria után, nemzetközi útjára indul A dzsungel könyve. Ráadásul úgy, hogy magyarországi művészeket is meghívott az amerikai társulat a közös munkára. Öt magyarországi színésszel kiegészülve, és a Békéscsabai Jókai Színházzal kooperálva, mutatja be június 23-án, a La MaMa Theater A dzsungel könyve című előadást. A produkció rendezői: Zsedely Tímea és Gerner Csaba.


Június folyamán összesen öt előadást terveznek az alkotók. A New Yorkban élő magyar közösség érdeklődésére számot tartó színházra már a jegyek nagy része mind az öt előadásra elkelt. Az alkotók reményei szerint a magyar ajkú és a magyar nyelvű közönség mellett a különlegességek iránt érzékeny amerikai közönség is jegyet fog váltani erre a darabra, épp ezért, az előadást angol felirattal játszák majd.

A La MaMa Theater ismert és közkedvelt a New York-i színházkedvelők körében. Főként kísérletező, alternatív társulatoknak ad otthont. Eddig 70 ország művészei fordultak meg itt. Minden szezonban több mint 100 produkció és körülbelül 400 előadás színhelye a teátrum. Magyar nyelvű előadás először szerepel az 1960-as évek elején alapította színház repertoárján.


A New York-i székhelyű Pilvax Players független amerikai-magyar társulat professzionális és amatőr színjátszókból álló alkotócsoport. Céljuk, hogy nemzetközi közönséget is megmozgató előadásokat hozzanak létre. Ehhez a törekvéshez csatlakozott a Békéscsabai Jókai Színház, amikor igent mondott A dzsungel könyve című musical amerikai-magyar kooperációs színrevitelére. A Pilvax Playerstől nem áll távol, hogy akár kísérleti jellegű, innovatív értékű produkciókat is színpadra állítson. Amerikában élő magyarokként az egyik legfontosabb feladatuknak és céljuknak a magyar nyelv ápolását, művelését és a magyar közösség összetartását tartják. A Pilvax Players egy olyan kortárs színjátszó műhely, amely hatékony művészi erővel képes hidat emelni a közízlés és az avantgárd törekvések közé is. A dzsungel könyve egy olyan anyag, melyben egyszerre jelenik meg a mai magyar kortárs zene és a magyar nyelv. Ráadásul olyan értékeket képvisel a történet, amely napjaink legégetőbb kérdéseit boncolgatja: milyen hely a Föld, és mennyire vigyázunk földünk élőlényeire.


Mérföldkő ez az előadás. Olyan kulturális együttműködés kezdetét jelenti a Békéscsabai Jókai Színház és a Pilvax Players között létrejött közös munka, amelyben magyarországi színészek dolgozhatnak New York neves színházaiban és a New Yorkban élő magyar közösség amatőr és professzionális színészei dolgozhatnak együtt magyarországi művészekkel.


És ami még nagyon fontos: a Gerner-Zsedely féle rendezés arra is rámutat, hogy miként bánunk egymással mi, élőlények, a Föld nevű bolygón, például New Yorkban, a Wall Streeten, vagy mondjuk a dzsungel közepén.

Szereplők: Sólyom Miklós, Gerner Csaba, Gulyás Attila, Adányi Alex, Tárkány Márk, Lukács András, Csomós Lajos, Kaszás Eszter, Demeter Ottilia, Nyíri Nárcisz, Csizmadia Bernadett, Angyal Laura, Németh Ildikó, Kalo Judit, Ahmed Hana, Ahmed Nour, Miller Zoe, Shoko Fujita

Rendező: Gerner Csaba & Zsedely Tímea
Koreográfus: Florosz Zoi
Jelmez: Hódi Ágota

Tallér Edina

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.