hirdetés

Profán gyónás

Varga Zoltán Tamás bemutatása

2017. május 27.

Az író egy percig sem szépíti a szeretet nélküli „szeretetkapcsolatot”, nem érzékenykedik, nem részletez, nem ítélkezik, és főképp nem hazudik, csak vallomásának hitelességével, érzékletességével, nyelvének tanult és ösztönös gazdagságával kívánja elnyerni az olvasó rokonszenvét. – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa, Varga Zoltán Tamás költészetéről írt. 

hirdetés

Nem tudom valójában fiatal írót mutatok-e be a Litera olvasóinak: a költő harmincnál több, de nincs még negyvenéves.

2008-as első verseskötete, az emlékezetes: A kert. Lassú mozgás a L’Harmattan kiadónál a JAK-füzetek sorozatban látott napvilágot, nyerte meg olvasói és a szakma figyelmét, kapta meg a Makói Medáliák-díjat, de azóta ritkán találkozunk a nevével. Holott elkészült fontos, második kötete: A fényrajzoló, de könyvalakban nem, csak kéziratban olvasható.

Ha igaza van Pilinszkynek, és nyilván igaza van, a vallomásos irodalom a gyónás egyik formája. De ha már vallomás és gyónás, ugyan miféle profán módja annak A fényrajzoló, a kiadásra váró, egyelőre csak kéziratban olvasható, érzékletes és erősen érzéki második kötet, melynek hátterében a kimeríthetetlennek bizonyuló apa-fiú konfliktus áll?

A kisgyerek ismerkedése a felnőtt-világgal, bűnbeesése, ártatlansága, magára hagyottsága, útkeresése. Az író egy percig sem szépíti a szeretet nélküli „szeretetkapcsolatot”, nem érzékenykedik, nem részletez, nem ítélkezik, és főképp nem hazudik, csak vallomásának hitelességével, érzékletességével, nyelvének tanult és ösztönös gazdagságával kívánja elnyerni az olvasó rokonszenvét. A szeretethiány kiváltotta ürességet öleli körül a burjánzó természet, a szüntelen ragyogás, a darázszümmögés, a fák édes nedvet csöpögtető hasadéka, a szeretők ölelkezése, a Balkánon tett utazás során a találkozások titkos jelentésének felfejtése.

A fényrajzolóba itt olvashatnak bele.

Takács Zsuzsa

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.