hirdetés

A hét prózája – Márai Sándor: A parancsoló feladatokról

2018. április 29.

Süket, kényelmes vagy gyáva – ezek a karakterek nem engedelmeskednek a hívó szónak Márai szerint. Szerintem meg nem minden esetben a gyáva a bátor ellentéte. – A hét prózáját Seres Lili Hanna választotta.

hirdetés

Arról, hogy 128 éve a tíz-tizennégy órás munkaidő nyolcórásra való csökkentéséért küzdöttek, most meg Svédországban a nyolc óra hatra való csökkentése történt meg. Arról, hogy soknak számít-e majd' másfél évszázad, hogy mire mondhatjuk, hogy kis lépés az embernek, nagy az emberiségnek, és arról is, hogy nem csak a diakrón, de a szinkrón változatosság is mennyire bámulatos (lásd skandináv munkahelyek vs. pl. bangladesi ruhagyárak, 2018).

Aztán csak tágan (avagy éppen szűken, kollektívről egyénire váltva) arról, amiről Márai ír: valódi munkád megtalálása. A feladatodé. Ami hív, parancsol, menj, kövesd, boríts fel mindent, hidd el, hogy a tiéd, csak higgy, és csináld. Süket, kényelmes vagy gyáva – ezek a karakterek nem engedelmeskednek a hívó szónak Márai szerint. Szerintem meg nem minden esetben a gyáva a bátor ellentéte. Legyünk egy kicsit empatikusabbak. Örüljünk, ha megtaláltuk, hm, ezt a szót még nem is mondtam, a hivatásunk, és segítsük azt, aki még a keresgélésnél tart. És igen: ünnepeljük magunkat. A munkát, ami a részünk. Akárhol tartunk.

 

Seres Lili Hanna


 

Márai Sándor: A parancsoló feladatokról (Füves könyv, 76)

Egy napon megszólal egy hang. Éppen foglalkozol valamivel, vagy foglalkoztat valami: feladatkör, melyről azt hiszed, hogy elsőrendűen fontos és csak reád tartozik, csak a te dolgod. Már fölkészültél e feladatra, buzgón végzed munkád. S egyszerre megszólal a hang és ezt mondja: „Más a dolgod." S megvillan egy feladat lehetősége, melyre soha nem gondoltál ezelőtt. S tudod, ez a feladat nem lesz egészen veszélytelen számodra. Eltérít munkád addigi irányától, rendkívüli erőfeszítéseket követel majd, félreértések, viták, veszélyek sorozatát idézi fel. S mégis, mindent most hagynod kell. Gyakorlati érdekeidet súlyosan veszélyezteti az új feladat. S mégis, mindent félre kell tenned, vállalnod kell ezt a veszélyt, ezt az erőfeszítést, ezt az áldozatot, az új munkakört, ezt a sugallott és érthetetlen új feladatot. A hang parancsszavát nem lehet félreérteni.
Aki ilyenkor jól hall és engedelmeskedik, talán elbukik a feladat által felidézett világi veszélyek között, de megmenti lelkét. Aki süket, kényelmes, vagy gyáva, kényelmesen sétál odább az életben, de lelke sebzett, kielégületlen és nyugtalan marad. Válassz, barátom.


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.