hirdetés

A hónap szerzője: Balla Zsófia

2019. január 6.

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2019 januárjában Balla Zsófia a hónap szerzője a Literán.

hirdetés

2017-ben indított sorozatunkban mind ez idáig huszonhárom szerző volt a vendégünk a Literán. Közöltünk tőlük friss szépirodalmi művet, kulturális ajánlatot, bemutattak egy-egy pályája elején járó írót, költőt, készítettünk velük interjút, és olykor egy-egy extra publikációval is előálltunk.

Januárban a hónap szerzője a Literán: Balla Zsófia.

Fotó: Valuska Gábor

Választásunk apropója ez alkalommal Bala Zsófia közelgő hetvenedik születésnapja. A szerző A vers hazája című, eredetileg a Széchenyi Akadémiának írt esszéjének első részével indítjuk a hónapot. A következő hetekben olvashatják az akadémiai székfoglaló folytatását, a január 15-ei születésnapot megelőző hétvégére tervezzük a szerzővel készült nagyvizit-interjúnkat és a mellé készült videót. A további vasárnapokon kulturális ajánlót olvashatnak Balla Zsófiától, végül megismerhetünk egy általa kedvelt ifjú tehetséget és műveit.

Balla Zsófiától már sokat olvashattak a Literán. Írt József Attila-töredékre a Litera költészetnapi rendezvényére, Én nem fogom be című politikaivers-sorozatunkban Metró, aluljáró címmel közölt verset, beleolvashattak Más ünnepek kötetébe, volt hét verse a költeménye, 2006-ban naplót írt nekünk, de könyveiről több alkalommal kritikát is közöltünk (A nyár barlangja, A harmadik történet című köteteiről például). Találnak még helyszíni szemléket, híreket, körkérdéseket és további verseket tőle oldalunkon, itt.

Ráhangolóként érdemes megnézni a Balla Zsófiával készült beszélgetést a Zárórában:

Sorozatunkat 2017 januárjában Marno Jánossal indítottuk. Februárban Darvasi László volt a hónap szerzője a Literán, márciusban Dragomán György,  áprilisban Schein Gábor, májusban Takács Zsuzsa, júniusban Tompa Andrea, júliusban Kántor Péter, augusztusban Tábor Ádám, szeptemberben Tóth Krisztina, októberben Varró Dániel, novemberben Ladik Katalin, decemberben Németh Gábor, majd 2018 januárjában Parti Nagy Lajos, februárjában Péntek Orsolya, márciusban Végel László, áprilisban Kemény István, májusban Rakovszky Zsuzsa, júniusban Térey János, júliusban Garaczi László, augusztusban Zoltán Gábor, szeptemberben Bartók Imre, októberben Grendel Lajos, novemberben Szilasi László, decemberben Tandori Dezső. Írásaikat és a velük készült interjúkat dossziékba rendeztük.

Januárban minden hétvégén Balla Zsófiával találkozhatnak a Literán.


 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.