hirdetés

A hónap szerzője: Bartók Imre

2018. szeptember 2.

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2018 szeptemberében Bartók Imre a hónap szerzője a Literán.

hirdetés

Sorozatunkat 2017 januárjában Marno Jánossal indítottuk. Februárban Darvasi László volt a hónap szerzője a Literán, márciusban Dragomán György,  áprilisban   Schein Gábor, májusban Takács Zsuzsa, júniusban Tompa Andrea, júliusban Kántor Péter, augusztusban Tábor Ádám, szeptemberben Tóth Krisztina, októberben Varró Dániel, novemberben Ladik Katalin, decemberben Németh Gábor, majd 2018 januárjában Parti Nagy Lajos, februárjában Péntek Orsolya, márciusban Végel László, áprilisban Kemény István, májusban Rakovszky Zsuzsa, júniusban Térey János, júliusban Garaczi László, augusztusában Zoltán Gábor. Írásaikat és a velük készült interjúkat dossziékba rendeztük.

Szeptemberben a hónap szerzője a Literán: Bartók Imre.


Választásunk apropója Bartók Imre az Ünnepi Könyvhétre a Jelenkor kiadónál megjelent, Jerikó épül című a memoár műfaját hibridizáló regénye, vagy ahogyan ő nevezte egyik interjújában: antiregénye.

Az első hétvégén friss, máshol meg nem jelent írást közlünk Bartók Imrétől. Július második felében Bartók Imre kulturális eseményeket ajánl az olvasó figyelmébe. Majd a fiatal irodalom egy-két alkotóját mutatja be a Literán. Végül a sorozatban elmaradhatatlan interjút olvashatnak a szerzővel.

Bartók Imre Jerikó épül című könyvéből már olvashattak részletet a Magasiskola rovatunkban, ugyanis 2015-ben nálunk megjelent novelláját beépítette az új regényébe. Legutóbb a Litera felkérésére a Magyar Ballada című pályázatunkra egy felvonásos drámát írt Arany János Vörös Rébékjéből, melyet itt tudnak elolvasni.

De írt a Literán netnaplót, titkosnaplót, Tóth Kingáról laudációt. Továbbá olvashatnak a Fémből részletetA patkány évéből részleteket (itt és itt), A kecske évéből szintén és Láttam a ködnek országát című regényéből is. Jánossy Lajos készített vele interjút Petriről az Írók írókról című sorozatunkban.

Mindezeken túl néhány témaba vágó videó:hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.