hirdetés

A hónap szerzője: Grendel Lajos

2018. október 7.

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2018 októberében Grendel Lajos a hónap szerzője a Literán.

hirdetés

2017-ben, lassan két éve indított sorozatunkban mind ez idáig huszonegy szerző volt a vendégünk a Literán. Közöltünk tőlük friss szépirodalmi művet, kulturális ajánlatot, bemutattak egy-egy pályája elején járó írót, költőt, készítettünk velük interjút, és olykor egy-egy extra publikációval is előálltunk.

Októberben a hónap szerzője a Literán: Grendel Lajos.

Fotó: Valuska Gábor

Választásunk apropója ez alkalommal egy 2017-es kisregény, a Kalligramnál megjelent Bukott angyalok, és az októberben kezdődő, Felvidék irodalmát szemléző Kilátó sorozatunk, amelyben Grendel Lajosnak fontos szerepet szántunk.

Elsőként készülő új kötetéből közlünk egy friss novellát, Szűz Mária eligazítja Pírit (Kisvárosi legendák) címmel. A következő hétvégén egy (remélhetőleg) rockzenei ajánlót olvashatnak a hónap szerzőjétől, majd megismerhetünk egy ifjú felvidéki tehetséget és műveit. Nemrég a Litera szerkesztősége Grendel Lajosnál vizitelt Pozsonyban, ahol videófelvétel is készült, amelynek bemutatását az utolsó hétvégére szánt nagyvizit-interjú előtt tervezzük.

Grendel Lajossal már sokszor találkozhattak olvasóink a Literán. 2009 tavaszától 2010 tavaszáig 2flekken rovatunk tárcaírója volt. Könyveiből nem egy részletet közöltünk (Bukott angyalok, Rossz idők járnak, Az utolsó reggelen, Négy hét az élet 1, 2, Mátyás király New Hontban), folyóiratokban megjelent novellái mellett a magyar líra és epika megújulásáról szóló tanulmányaiból is olvashatták nálunk (itt és itt). Az első Litera-díjért futó Nemzeti tizenegy című meghívásos pályázatunkra írt novellája mellett a LiteraTV felvételeit is ajánljuk:

A felvételek az Aegon-estek sorozatában készültek 2008-ban. További videókat dossziénkban találnak.

Sorozatunkat 2017 januárjában Marno Jánossal indítottuk. Februárban Darvasi László volt a hónap szerzője a Literán, márciusban Dragomán György,  áprilisban   Schein Gábor, májusban Takács Zsuzsa, júniusban Tompa Andrea, júliusban Kántor Péter, augusztusban Tábor Ádám, szeptemberben Tóth Krisztina, októberben Varró Dániel, novemberben Ladik Katalin, decemberben Németh Gábor, majd 2018 januárjában Parti Nagy Lajos, februárjában Péntek Orsolya, márciusban Végel László, áprilisban Kemény István, májusban Rakovszky Zsuzsa, júniusban Térey János, júliusban Garaczi László, augusztusában Zoltán Gábor, szeptemberben Bartók Imre. Írásaikat és a velük készült interjúkat dossziékba rendeztük.

Októberben minden hétvégén Grendel Lajossal találkozhatnak a Literán.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.