hirdetés

A hónap szerzője: Sándor Iván

2019. február 3.

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól is. – 2019 februárjában Sándor Iván a hónap szerzője a Literán.

hirdetés

2017-ben indított sorozatunkban mind ez idáig huszonnégy szerző volt a vendégünk a Literán. Közöltünk tőlük friss szépirodalmi művet, kulturális ajánlatot, bemutattak egy-egy pályája elején járó írót, költőt, készítettünk velük interjút, és olykor egy-egy extra publikációval is előálltunk.

Februárban a hónap szerzője a Literán: Sándor Iván.

Fotók: Valuska Gábor

Választásunk apropója A hetedik nap című tavaly megjelent a Harmincéves háború idején játszódó allegorikus regénye, melyből két részletet (itt és itt) olvashattak már a Literán. A könyvről Modor Bálint írt kritikát.

Február első hétvégéjén friss esszéjét olvashatják, melyben hat huszadik századi regény befejezésének összecsengéseit mutatja be az olvasóknak. A második hétvégén Sándor Iván, aki a színikritikusként kezdte a pályáját, egy színházi előadást ajánl a Litera olvasóinak figyelmébe. Terveink szerint a harmadik hévégén olvashatják interjúnkat a szerzővel. Az utolsó hétvégén pedig a világirodalom egy több ezer éves alakja elevenedik meg a 7-es buszon.

Sándor Ivántól és Sándor Ivánról már sokat olvashattak a Literán. Elsősorban 2009-es Ez a gondolatnyi csend az én nyolcvan évem című Nagyvizit-interjúnkat ajánljuk, de számos interjút készítettünk vele A jövő árnyéka című kötetéről, A forradalom visszanéz című könyvéről, Az éjszak mélyén, 1914 című regényéről, Tadeusz Borowskiról és Mészöly Miklósról. Bazsányi Sándor beszélt a LiteraTV-ben a Vanderbilt Jacht hajó orvosáról:

Olvashattak részletet többek között a Követésből, a tiszaeszlári perrel kapcsolatos írásait összefogó kötetéből. Sándor Iván választott rendhagyó módon hét versét, írt levelet Jánossy Lajos töprengései kapcsán és ő zárta A negyedik út című Mészöly esszé kötetét kommentáló sorozatunkat.

Mindezeken túl ajánlunk még az Írómozi sorozatunkban készült videóját:

Sorozatunkat 2017 januárjában Marno Jánossal indítottuk. Februárban Darvasi László volt a hónap szerzője a Literán, márciusban Dragomán György,  áprilisban Schein Gábor, májusban Takács Zsuzsa, júniusban Tompa Andrea, júliusban Kántor Péter, augusztusban Tábor Ádám, szeptemberben Tóth Krisztina, októberben Varró Dániel, novemberben Ladik Katalin, decemberben Németh Gábor, majd 2018 januárjában Parti Nagy Lajos, februárjában Péntek Orsolya, márciusban Végel László, áprilisban Kemény István, májusban Rakovszky Zsuzsa, júniusban Térey János, júliusban Garaczi László, augusztusban Zoltán Gábor, szeptemberben Bartók Imre, októberben Grendel Lajos, novemberben Szilasi László, decemberben Tandori Dezső, majd 2019 januárjában Balla Zsófia. Írásaikat és a velük készült interjúkat dossziékba rendeztük.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.