hirdetés

A hónap szerzője: Szilasi László

2018. november 4.

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2018 novemberében Szilasi László a hónap szerzője a Literán.

hirdetés

2017-ben indított sorozatunkban mind ez idáig huszonkettő szerző volt a vendégünk a Literán. Közöltünk tőlük friss szépirodalmi művet, kulturális ajánlatot, bemutattak egy-egy pályája elején járó írót, költőt, készítettünk velük interjút, és olykor egy-egy extra publikációval is előálltunk.

Októberben a hónap szerzője a Literán: Szilasi László.

Választásunk apropója ez alkalommal Luther kutyái című könyvhétre megjelent regénye, melyben utazásra indul a koponyája körül, és utánaered 2015 februárjában elvesztett, emlékezetéből kiesett 48 órának.

Elsőként készülő új regényéből közlünk részletet, mely Németh Gáborral közösen írt Kész regény folytatása. A következő hétvégéken egy ajánlót olvashatnak a hónap szerzőjétől, majd megismerhetünk egy ifjú tehetséget és műveit. Nemrég a Litera szerkesztősége Szilasi Lászlónál járt vizitelni Szegeden, ahol videófelvétel is készült, amelynek bemutatását az utolsó hétvégére szánt nagyvizit-interjú előtt tervezzük.

Szilasival már kezdetektől találkozhattak a Literán. Ő írta lapszemlénket, melyeket dossziéba gyűjtöttünk össze. Könyveiből nem egy részletet közöltünk (Szentek hárfája, A harmadik híd, Amíg másokkal voltunk, Luther kutyái). Több interjút is készítettünk már vele, legutóbb Jánossy Lajos kérdezte A katedrán című sorozatunkban tanári munkájáról. Olvashattak kritikát a Szentek hárfájáról, A harmadik hídról hárman is írtak ezeket itt, itt és itt találják.

Figyelmükbe ajánljuk Fake news című Előszilveszterünkre írt Fajsúj című novelláját a szerző előadásában.

Hallgassák meg a Litera Rádióban elhangzott beszélgetést, melyben Szilasi László Angyalosi Gergellyel, Farkas Zsolttal, Margócsy Istvánnal és Németh Gáborral Hazai Attiláról beszélget.

Sorozatunkat 2017 januárjában Marno Jánossal indítottuk. Februárban Darvasi László volt a hónap szerzője a Literán, márciusban Dragomán György,  áprilisban Schein Gábor, májusban Takács Zsuzsa, júniusban Tompa Andrea, júliusban Kántor Péter, augusztusban Tábor Ádám, szeptemberben Tóth Krisztina, októberben Varró Dániel, novemberben Ladik Katalin, decemberben Németh Gábor, majd 2018 januárjában Parti Nagy Lajos, februárjában Péntek Orsolya, márciusban Végel László, áprilisban Kemény István, májusban Rakovszky Zsuzsa, júniusban Térey János, júliusban Garaczi László, augusztusban Zoltán Gábor, szeptemberben Bartók Imre, októberben Grendel Lajos. Írásaikat és a velük készült interjúkat dossziékba rendeztük.

Novemberben minden hétvégén Szilasi Lászlóval találkozhatnak a Literán.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.