hirdetés

A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj 2018-as jelöltjei

2018. október 24.

Az idén hatodszor adják át a kortárs ma­gyar irodalom fiatal alkotóinak megsegítésére létrehozott irodalmi ösztöndíjat. Az idei jelöltek: Balaskó Ákos, Bartók Imre, Csepelyi Adrienn, Fehér Renátó, Németh Gábor Dávid, Papp-Zakor Ilka, Simon Márton, Szendi Nóra, Szöllősi Mátyás és Vajna Ádám.

hirdetés

Az idén hatodszor adják át a kortárs ma­gyar irodalom fiatal alkotóinak megsegítésére 2013-ban létrehozott irodalmi ösztöndíjat. A Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur) célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publi­káló, az adott évben új kötetet megjelentető, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű né­metor­szági meg­jelentetésének elősegítése.

A kiemelkedően jelentős pénzösszeggel járó irodalmi ösztöndíjat dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a ma­gyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre.

Az ösztöndíj összege nettó 6.000 Euro. A díjazott  a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti, valamint a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott, jelentős összegű külön ösztöndíjjal járó – ugyancsak egyhónapos – berlini alkotói tartózkodásra is. Az ösztöndíjat első ízben, 2013-ban Krusovszky Dénes, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben Áfra János, 2016-ban Bencsik Orsolya, 2017-ben pedig Závada Péter nyerte el.

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor, Parti Nagy Lajos, és Szilasi László.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium Berlin és a Litera.hu (Budapest).

 

Az ösztöndíjat minden év őszén ünnepélyes keretek közt, a sajtó jelenlétében adják át – az idén 2018. november 23-án, 17 órakor az Írók boltjában.

 

A kuratórium által a kiadók javaslatai alapján összeállított Top10-es lista az idén a következő:

 

Balaskó Ákos (1984): Tejsav (Magvető)

Bartók Imre (1985): Jerikó épül (Jelenkor)

Csepelyi Adrienn (1984): Belemenés (Európa)

Fehér Renátó (1989): Holtidény (Magvető)

Németh Gábor Dávid (1994): Banán és kutya (FISZ)

Papp-Zakor Ilka (1989): Az utolsó állatkert (Kalligram)

Simon Márton (1984): Rókák esküvője (Jelenkor)

Szendi Nóra (1988): Természetes lustaság (Kalligram)

Szöllősi Mátyás (1984): Simon Péter (Európa)

Vajna Ádám (1994): Oda (Scolar)

 

 

 

 

 

 

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.