hirdetés

A kerek évszám lovagjai

Ötven éve Móra néven, Könyvfesztivál, április 13.

2007. április 13.
„A Móra nevéhez nem kell hozzátenni se azt, hogy kiadó, se azt, hogy ifjúsági, és azt se, hogy RT. Az áldott emlékezetű Móra Ferenc neve elé elég egy névelőt kitenni. Így vált fogalommá. Ezzel együtt az is, hogy mórások. Az ilyesminek oka, története van. Ilyen egyértelmű fogalommá ritkán válik valami.” – köszöntötte éppen tíz évvel ezelőtt Komáromi Gabriella az akkor negyvenéves kiadót.
hirdetés

 
„Az ok nem kisebb, mint hogy a Móra évtizedeken át azonosítható volt a magyar gyerekkönyvkiadással. A magyar gyerekkönyv meg a Mórával.”
          Azóta eltelt tíz év, s a Móra Kiadó elmondhatja magáról: immáron ötven éve létezik Móraként, s bár már lassan tizenöt éve magáncégként működik az egyre bővülő gyerekkönyv-piacon, a mai napig meghatározó tényezője a (gyerek)irodalomnak, kultúrának.
A Móra valóban 1957-ben lett azzá, ami: erre utalt a mai megemlékező sajtótájékoztató címe is – 50 éve Móra néven.
 
 
          A kiadó története azonban 1950-ben, Ifjúsági Kiadó néven indult, s ez kiadó bizony a sztálinizmus olyan darabjait mondhatta magáénak, mint a Zúgnak a traktorok, a Rákosi-zászlóért, a Sztálinvárosi gyerekek stb.
          Ahogyan Komáromi Gabriella megfogalmazta, később „a szerzőket tekintve a gyerekek szerencséjévé lett a világ szerencsétlensége” – s ma már mosolygunk azon a kulisszatitkon, amit Cs. Tóth János vezérigazgató árult el a mai napon egybegyűlteknek, miféle kényszer szülte például Fekete István azóta klasszikussá vált Tüskevárát.
 
 
          Bár jelen írás visszatekintett a múltba, Cs. Tóth János vezérigazgató elsősorban a jelenre koncentrált. Rövid visszatekintésének számszerű adatai az elmúlt egy évre vonatkoztak: a Móra Kiadó 2006-ban 620000 könyvet adott el, 450 millió Forint értékben, 15%-os fejlődést felmutatva. Elmondta: az évforduló kapcsán megszólítottak olyan szerzőket (illetve jogutódjaikat), akik hajdan a Móránál lettek sikeresek – s számtalan most megjelent régi-új gyerekkönyvet is bemutatott az érdeklődőknek. A „most megjelentek” között üdvözölhetjük kedves ismerőseinket, többek közt Siccet, Pöttyös Pannit, Zelk Zoltán három nyulát.
          Megtudtuk továbbá: az elmúlt évben útjára indított díszkiadású A Móra Kiadó klasszikusai sorozat két remekművel gazdagodott: Szabó Magda nagy sikerű kötete, az Abigél az írónő 90. születésnapja alkalmából, a fent említett Tüskevár pedig – túlélve a mezőgazdasági termelés bemutatásának kényszerét… –  megjelenésének 50. évfordulója alkalmából ( Budai Tibor illusztrációival) jelent meg.
 
 
          Merényi Ágnes főszerkesztő valódi újdonságokat is bemutatott: például Kiss Ottó új könyvét, aki a Csillagszedő Márió című kötet után ezúttal gyerekregénnyel jelentkezik a Móránál. A terepasztal lovagjai című regényről annyit tudtunk meg: lovagregényként indul, de több meglepetést is tartogat az olvasók számára. (Kedvcsinálóként még: a Bodza utca környékén élő fiúk, Dodi és Szálka léghajót készítenek, amellyel meghódítják a földet, a vizet, a levegőt, sőt a szépséges Fáber Lili szívét is. Grigorján Adorján, az események krónikása cserébe lovaggá üti a fiúkat…) A kötet Maarten Wansdronk rajzaival jelent meg.
Lackfi János Törpe és óriás között című új verseskötetéből pedig megtudhatjuk, hogy mi a baj Szupermennel, milyen színű egy csodagatya, és mit lehet találni lomtalanításkor. A kötetet Kalmár István illusztrálta. A Litera gyerekkönyvekről szóló szabadpolcán részletesebben is olvashatnak az érdeklődők Boldizsár Ildikó Boszorkányos mesék című varázslatos hangulatú kötetéről.
          Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója idén is meghirdette „Az úgy volt…” címmel a Janikovszky Éva meseíró pályázatot. A FSZEK eddig három alkalommal rendezte meg a népszerű írónő nevével fémjelzett meseíró pályázatot, amelynek célja egyrészt tisztelgés az írónő munkássága előtt, másrészt a gyerekek alkotótevékenységének ösztönzése, készségeik fejlesztése. A pályázat két kategóriában kerül meghirdetésre: 6–10 éves gyerekek és 11–16 éve fiatalok számára. A pályaművek témája kötetlen, maximum 5 gépelt oldal terjedelemben várják a pályaműveket a Központi Könyvtár postai címén („meseíró pályázat” jelöléssel) vagy e-mailen. Beküldési határidő: 2007. május 15. Az eredményhirdetésre és a díjak kiosztására ünnepélyes keretek között kerül majd sor a Palota-könyvtárban, 2007. június 8-án 14 órakor (VIII. Szabó Ervin tér 1.).
 
 
          2007. április 23-án – Janikovszky Éva születésnapján és (ez esetben kivételesen hátrébb sorolva:) a könyv világnapján első ízben két díjazott veheti majd át Széri-Varga Géza kisplasztikáját, a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány által létrehozott Janikovszyk Éva Irodalmi díjat, amely a felnőtt és a felnövő nemzedék együttélésének humánus, életszerű helyzeteit bemutató művészeti alkotás létrehozóit díjazza. A díjátadást a Thália Színházban tartják, a díjazottak kilétét egyelőre nem árulták el.

Tamás Zsuzsa

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.