hirdetés

A kétszáz éves Faust ünneplése Szegeden és kurzusok a Nyitott Műhelyben

Rövidhírek

2008. szeptember 29.
Kétszáz éve látott napvilágot Goethe Faust című tragédiájának első része, az alkalomból Szegeden október elejét a nagyszerű műnek szentelik. Október második felében Olvasók Iskolája címmel kurzusokat indít a Nyitott Műhely, hogy közelebb hozzák az irodalmat az olvasókhoz.
hirdetés

 • Éppen 200 éve, 1808-ban látott napvilágot a német irodalom bizonyára leghíresebb műve: Goethe Faust című tragédiájának első része. Ebből az alkalomból rendez Szegeden tudományos konferenciát, kiállítást és fordítói beszélgetést a Magyar Goethe Társaság és a szegedi Germán Filológiai Intézet. 

  „Faust I und kein Ende…“ címmel 2008. október 2. és 4. között kerül sor a Magyar Goethe Társaság és a szegedi Germán Filológiai Intézet német nyelvű konferenciájára. Magyar, osztrák, horvát, román, indiai és német tudósok elemzik a világirodalom egyik legismertebb írójának művét – egyebek között női- és természettudományos, filozófiai, teológiai, film- és színháztudományi szempontból. Téma lesz továbbá a Faust indiai és kínai hatása, a tragédia jelentősége a globalizált világban és korunkhoz szóló üzenete. Valamint egy teljes délutánon át a fiatal Goethe-kutatók is szót kapnak a konferencián.


                         


  A szakmai programot a nagyközönségnek szóló magyar nyelvű események teszik emlékezetessé a Szegedi Őszi Fesztivál keretében. A város neves kulturális intézményével, a REÖK Palotával közös, október 2-án nyíló kiállításon mutatja be Zichy Mihály és Karátson Gábor Faust-illusztrációit.  A kiállítás október 16-áig látogatható.

  A konferencia helyszínén,  a Szegedi Akadémiai Bizottság épületében pedig az Egyetemi Könyvtár különösen értékes és ritka Goethe-kötetei tekinthetők meg.

  Október 3-án este a Faust két magyar fordítójával, Báthori Csabával és Márton Lászlóval folytatott beszélgetésen megtudhatjuk, miért ültették át újra magyarra a tragédiát.

  Aki nem tud eljönni Szegedre, azt interaktív Goethe-kalendárium kárpótolja az interneten. Az „Egy esztendő Goethével” a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának a németországi Goethe-gyűjtemények között is ritkaságaival kiemelkedő Goethe-gyűjteményének anyagából készült, s a weimari költőfejedelem eredeti kéziratait, rajzait, leveleit és a Goethe-kultusz korabeli dokumentumait mutatja be - havonta bővülő anyaggal.


 • Olvasók Iskolája címmel kurzusokat indít október 24-től a Nyitott Műhely. A szervezők az egyre szaporodó íróiskolák példáján dönöttek úgy, hogy elindítják a kurzusokat, amelyeken klasszikus és kortárs, magyar és külföldi szerzők műveinek elemzésével szeretnék közelebb hozni az irodalmat az olvasókhoz. A 12 alkalomból álló kurzusok egyikén Margócsy István irodalomtörténésszel elemezhetik a résztvevők Petőfi Sándor, Jókai Mór, Spiró György és Parti Nagy Lajos műveit, a másik kurzuson pedig Takács Ferenc irodalomtörténész vezeti be a hallgatókat Joyce Ulyssessének és a modern regény szerkezetének titkaiba.

  A kurzusok péntek délutánonként a Nyitott Műhely könyvtárában (Budapest, XII. kerület, Ráth György u. 4.) lesznek, összesen 12 alkalommal. A részvételi díj kurzusonként 30.000.- Ft. Jelentkezési határidő: október 15. Az iskola kezdete: 2008. október 24. Jelentkezni lehet: a muhely@t-online.hu és kriszt.magdolna@t-online.hu e-mailcímeken.
 
 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.