hirdetés

A könyvégetés

2013. november 20.

Érthető, tiszta tanítás ez, a könyvégetés nyelvén elbeszélve: a gyűlöleten kívül nem számít semmi. - György Péter írása a 2013. november 9-én a "Megtisztulás éjszakája" keretében tartott könyvégetésekről.

hirdetés

„Sítúrán. A hó egészen barnaszínű, furcsa és riasztó. Mesélik, hogy a rádió jelentette, hogy szaharai homok esett a hóval....
Este az Aranykacsában, Péter Bandi, Reizter Béláék, Bálinték, Vas Pista. A 'Mi a Magyar'-vita elfajulásáról és túltengéséről esik szó. Ezt mondom: Mi a magyar? Olvassátok Aranyt és Petrovicsot. Megtudjátok. És írjatok magyarul, becsületesen, azok magyar művek lesznek. De - teszem hozzá dühösen –, aki túl sokat beszél arról, hogy 'mi a magyar', ahelyett, hogy alkotna, azt szájon kellene vágni, hogy kiesik mind a harminckét foga.“
1941. február 2., Radnóti Miklós, Napló
(Péter András 1944-ben, Reitzer Béla 1942-ben, Bálint György 1943-ban halt meg munkaszolgálatban.)

Radnóti könyve

Aztán persze senkit nem vágott szájon. Fegyelmezetten viselkedett végig, amíg bele nem lőtték a sárba, előre megásott sírjába. Halála után rövid vagy hosszú évekkel, a Kádár-rendszer rettenetes békéjében, Vas István egy dalban utalt vissza minderre, a Vita a humanizmusról című duettben, az Egy szerelem három éjszakája remek számában.
SÁNDOR
„Hát csak a fegyver kell neked?
Csak az a 'fel a barrikádra!'?
Legyen inkább méltó fegyvered
A tiszta ész kritikája.
KÁROLY
Jaj istenem, újra a régi zene
Bágyadt nyafogása pöntyög!
Mire jó ma a kritika fegyvere?
Disznóknak vetni a gyöngyöt.“

Vas verse 1960-ból való, az Egy szerelem három éjszakája név nélkül, de közérthetően Radnótiról (is) szólt, a költőről iskolákat, utcákat neveztek el, verseit kívülről tudta, inkább önként, mint parancsra, több egymást követő nemzedék. Akik bármikor meghallgatják a Hetedik eclogát Latinovits Zoltán, Mensáros László előadásában, azok ma is érzékelhetik, hogy a költő vitathatatlanul a kortárs magyar kultúra része lett, s az is maradt – egészen máig.

Radnóti könyve
Most 2013 ősze van, és Magyar Nemzeti Arcvonal terepszínű egyenruhát viselő tagjai, János evangéliumára hivatkozva, a „Megtisztulás éjszakája“ keretében elégették többek között Radnóti verseskötetét (is), november 9-én, Miskolc mellett. A nyilvános terekben való könyvégetés, illetve bezúzás a szimbolikus erőszak ismert hagyománya, a nemzetiszocializmus hívei Magyarországon is hódoltak annak, amint a kommunistáktól sem volt az idegen.
Könyvet általában olvasni szokás, vagy épp félig elolvasva, tehetetlen dühben ostobán a falhoz vágni, eladni az antikváriumban, de nyilvánosan égetni: ilyesmire elég ritkán kerül sor. Hiszen, minden egyébtől függetlenül, az nem vet túl jó fényt az elkövetőkre, mert a civil közönség szemében mégis vonzóbb az olvasó ember emblémája, mint a könyvégetőé. Így aztán hirtelen új jelentést nyert a sokszor dúdolt duett – mert a magyar neonácik tudták, hogy az égő Radnóti-kötet látványát érdemes külön, kétszer is lefotózni, s megosztani a közönséggel. Azaz, pontosan tisztában voltak azzal, hogy mit tesznek, ha olvasták Radnótit, ha csak képesnek bizonyultak arra, hogy felmérjék, mit jelent a költő – másoknak. Tudják, hogy mi van a kánonnal, s amit tesznek, épp azért figyelemre méltó, mert őszinte és félreérthetetlen. Igazi kihívás ez, a kortárs nemzetiszocializmus félreérthetetlen üzenete: mindennek és mindenkinek pusztulnia kell, ami s aki nem tartozik a fajelmélet ideológiai univerzumába. Radnóti azért is különösen veszélyes, mert zsidó létére hosszú évtizedek alatt milliónyi magyar ember tanulta, mondta, hallotta a verseit, s bólintott rá azokra, ejtett könnyet, tekintette sajátjának. S a nemzetiszocializmus semmit sem gyűlöl jobban, mint ezt: a fajelméletre mit sem adó Magyarországot. Semmi sem árt nekik jobban, mint ez a példa: mifelénk nagy költő lehet az, aki nekik egyszerűen egy kommunista zsidó volt.
Érthető, tiszta tanítás ez, a könyvégetés nyelvén elbeszélve: a gyűlöleten kívül nem számít semmi. S innen aztán ki-ki dúdolhatja magában az Egy szerelem három éjszakájának egy-egy sorát.
Például ezt:
„Ki mondaná meg, hová lettek
A boldogtalan álmodók?“

Akármint is: az ártatlanság korának vége. Békés humanistáknak, békétlen posztmoderneknek, tanult hipsztereknek és lázadó jampeceknek, öregedő tanárembereknek és középkorú éjszakai hősöknek, avantgarde selyemfiúknak és tündöklő szépasszonyoknak, ígéretes szelíd költőknek és dúlt slam poetry-bajnokoknak, zord és undok tudósoknak, mindazoknak, akik ezt a lapot is olvassák, vagy legalább olvasását imitálják, mind együtt meg kell tanulnunk, hogy most vissza kell szereznünk az otthonunk, amelynek egyes napjait és rettenetes éjszakáit már elfoglalták a nemzetiszocialisták. Sejtelmem sincs, hogy mi a megfelelő harcmodor, melyik nemzedék miként vívjon, s miféle csatát. Nem programot hirdetni írtam ezt. Ellenben becsületből és jóreménységből. Nem tudom, hogyan kell küzdeni a nemzetiszocializmus rohamcsapatai ellen, de attól tartok, hogy azt most mindannyian megtanuljuk.

„Itt ír a rettegés, a vad
Tejszínű ólma itt lökődik,
folyóvíz tanoncainak
fogalmazványa érlelődik.“
(Mandelstam: Pala-óda – Baka István fordítása)

György Péter

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
kertesi kertesi 2013-11-20 23:58

http://www.youtube.com/watch?v=trEXWPyLLpg

Várd ki ezt az éjszakát,
Nemsokára itt a hajnal.
Várd ki ezt az éjszakát,
Éjfél után ne félj.

remiz remiz 2013-11-20 16:30

Köszönöm kommentem direkt félreértését.

"nem kell félni" = ezek a fiatal&nemfiatal&ember&nememberek nem fognak tudni olyan kataklizmát okozni, mint aminek irodalmi továbbéléséről SZT írt egy könyvet.

"Nem programot hirdetni írtam ezt. Ellenben becsületből és jóreménységből. Nem tudom, hogyan kell küzdeni a nemzetiszocializmus rohamcsapatai ellen, de attól tartok, hogy azt most mindannyian megtanuljuk." Valami ilyesféle volt esetleg a megfogalmazás, amire írtam.

Akkor most hívom fel a figyelmet arra, hogy félni kell! Viszont Breivikek mindig és mindenhol lesznek, a kiscsoportos hálózatos breivikség figyelése a rendőrség feladata.
Természetesen én is nyugodtabb lennék egy google maps-el, amin rajta vannak ezek a figurák, és egy kattintás lenne, hogy épp honnan hova mozognak, de ennek gondolom komoly akadályai vannak.

szucster szucster 2013-11-20 13:45

...hasonló fiatalemberek, mármint

szucster szucster 2013-11-20 13:44

Kedves Remiz, akkor tessék. Engem mindig meglep, hogy egy olyan országban, ahol 2009-ben a könyvégetőkhöz hasonló fiatalember 6 embert lelőttek, hogy merülhet még mindig fel az, hogy "ezektől se kell félni". Ennyi.
Szűcs Teri

remiz remiz 2013-11-20 11:54

Lehet, hogy szentségtörés, amit mondok (és akkor jogosan hurrogódjon porba a fejem), de talán az aktus leírása kapcsán kimaradt annak mérhetetlen trabantizált anakronizmusa.
(szóval nekem pl az is eszembe jutott egyből, hogy ok, ezektől se kell félni...)
(és sztem - ahogy gondolkodom a mi ebben az élhetetlenül ósdi? kérdésen - itt nem csak az van, hogy _kárt_ úgyse tudnak tenni semmiben, hiszen neten stb. fenn van minden, hanem az egész önismétléses fantáziátlansága annyira fárasztó, hogy nagyon. Még ha fb képnek csinálták, akkor se tudnak kitörni ezzel a performansszal a napimorbid kategóriából, ahova töménytelen hasonló ízléstelenséget gyárt le a világ nap mint nap, hogy én meg Terezia Mora címmel szálljak be az idézetversengésbe. Persze még van az a lehetőség, hogy felkapja a világsajtó

jolanda jolanda 2013-11-20 11:04

"Hiába itt Cicero, Diderot, akármi bölcset sütsz ki"... (szintén Vas István)