hirdetés

A Litera a Könyvfesztiválon

2009. április 22.
Április 23-án nyit és 26-áig tart a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A litera mint hivatalos tartalomszolgáltató a helyszínről számol be olvasóinak az ott zajló eseményekről, pódiumbeszélgetéseket tart a Librivel együttműködésben, és kihirdeti a Magyar Staféta drámapályázat eredményét.
hirdetés

Kilenc előadóteremben, rengeteg újdonsággal, a tavalyihoz hasonlóan külön helyen szervezett gyerekprogramokkal, és közel 35.000 könyvvel várják a vendégeket a szervezők. A litera - az előző évekhez hasonlóan - a Könyvfesztivál hivatalos tartalomszolgáltatójaként a helyszínről tudósít a rendezvényről: híreinket, beszámolóinkat, interjúinkat olvasva folyamatosan nyomon követhetik a fesztivál eseményeit.

A litera szerkesztősége a fesztivál négy napján saját standján várja az érdeklődőket, a Jővő Háza galériáján megtalálható irodánk mellett (G51-es stand) ingyenes netkávézót is felállítunk, ahol a rendelkezésre álló gépeken például a litera könyvfesztivállal kapcsolatos cikkeit is olvashatják.
A Könyvfesztivál ideje alatt a litera új dizájnnal jelentkezik, cikkeink a tematikus válogatásnak köszönhetően könnyebben megtalálhatóak lesznek.
A Libri Könyvkereskedelmi Kft.-vel való együttműködésben a Libri standján szerkesztőink a fesztivál minden napján pódiumbeszélgetéseken írókat, költőket látnak vendégül, a beszélgetésekről készült videóanyagink az oldalon is láthatóak lesznek.

Tartalmunkból a Könyvfesztivál idején

Site-unkon exkluzív és kisinterjúkat, tévés beszélgetéseket, beszámolókat, híreket, könyvajánlókat és szövegrészleteket, publicisztikákat, kritikákat, recenziókat és képgalériákat talál a látogató. 
Vári Erzsébet készít interjút a fesztivál díszvendégével és a Budapest Nagydíj várományosával, Ljudmila Ulickajával, akinek repülőtéri megérkezését is rögzítjük. Pávai Patak Márta spanyol írókkal készült interjúi, Nagy Boldizsár Sven Nordquist- és Kertész Judit Knud Romer-beszélgetése mellett olvashatóak lesznek az európai elsőkötetesek fesztiváljának szerzőivel és  a fesztiválon szereplő számos kortárs magyar íróval készült interjúk (Bacher Iván, Láng Zsolt, Kovács András Ferenc, Petőcz András, Teslár Ákos, Podmaniczky Szilárd, Turczi István és Szőcs Géza).
Beszámolunk a fesztivál megnyitójáról, a Budapest Nagydíj, az Ibby-díj, az Év kereskedője és Év kiadója, valamint a Budai-díjak átadásáról, a Janikovszky meseíró pályázat és a Kossuth Kiadó fantasztikusirodalmi pályázatának eredményhirdetéséről többek között, jelen leszünk mások mellett a Lettre rendezvényén, az Európa Matinén és az irodalmi születésnapon is.
Oldalunkon a Könyvfesztiválra megjelent könyvek ajánlóin túl (melyek mellett szövegrészletek olvashatóak a megjelent művekből) temérdek kritikát és recenziót is közlünk: Jonathan Littel, Filip Florian, Pawel Huelle, Ljudmila Ulickaja, Háy János és Csaplár Vilmos könyveiről például. De találnak majd gyermekkönyvekről és román könyvekről szóló ex librist is.
A román díszvendégséggel külön is foglalkozunk, Demény Péter mutatja be nekünk a fesztiválra érkező román szerzők legtöbbjét, és ismertet meg műveikkel.
A LiteraTV-ben láthatják majd a Fesztivál-megnyitót, a Librivel közösen rendezett pódiumbeszélgetések felvételeit, valamint a helyszínen készült tévés interjúkat, többek között Esterházy Péterrel. Valuska Gábor fotósunk jóvoltából a fesztivál legtöbb eseményét képgalériában is megtekinthetik.
E héten az Európai Elsőkötetesek Fesztiváljának magyar résztvevője, Vincze Ferenc írja a litera netnaplóját, aktuális 2flekkenírónk pedig Selyem Zsuzsa, aki a román díszvendégség kapcsán ír a literának.

A Litera-díj átadása - Magyar Staféta

Április 25-én 10 órai kezdettel a litera lapcsalád (új litera, Könyvesblog, Könyvkolónia) 2009-es évének beszámolója mellett sor kerül a 2009-es Litera-díj átadására, amelyet a Magyar Staféta meghívásos és tehetségkutató online drámapályázatunk nyertesei vehetnek át. A Magyar Staféta tehetségkutató pályázatára 77 pályamű érkezett be, a közönségdíjas pályaműre a Magyar Staféta blogján lehet szavazni április 24-én 12 óráig.

A Magyar Staféta 5 kortárs író 5 szereplős, 5 hét alatt stafétában írt, 5 jelenetsorból álló közös drámája. Háy János, Tasnádi István, Erdős Virág, Garaczi László és Forgách András műve a Magyar Staféta oldalán olvasható. A jelenetsorok közül diákzsűri választja majd ki a legjobbat, amely elnyeri az idei Litera-díjat. A zsűri tagjai: Lábodi Ádám (Kaposvár), Bereczki Csilla (Budapest), Meszes Tímea (Veszprém), Solt Róbert (Budapest).
Lezárult a Magyar Staféta tehetségkutató pályázata, 77 beérkezett egyfelvonásos művel. A pályaművekről szakmai zsűri dönt.
A zsűri tagjai: Lőkös Ildikó (dramaturg - Új Színház), Keszég László (rendező) és Lőrinczy Attila (drámaíró). A tehetségkutató pályázat legjobbjai szintén díjat kapnak. A Magyar Staféta oldalán közönségszavazás is zajlik, amely április 24-én zárul. A közönségdíjat a Magyar Íróakadémia adományozta és adja át.
A dráma és a pályázat megvalósításában támogató partnerünk:  Trafó - Kortárs Művészetek Háza.

A rendezvény végén részletek hangoznak el a Magyar Stafétából.
Előadják: Szabó Simon, Pereszlényi Erika, Láng Annamária, Rezes Judit és Lázár Kati. Dramaturg: Lőkös Ildikó. Hangok: Dj Sanyi.

Libri Irodalmi Szalon - A literával

Idén különleges programmal is várja a litera a látogatókat, a Librivel együttműködésben!
Nyilvános beszélgetések a Libri standján (33)
Az írók beszélgetőtársai: a litera szerkesztői
 
Április 24. péntek
14 óra - Podmaniczky Szilárd - Kőrösi Zoltán
15 óra -  Csaplár Vilmos – Kőrösi Zoltán
16  óra -  Szőcs Géza - Szekeres Dóra
17 óra -  Kányádi Sándor - Zelki János

Április 25. szombat
13 óra -  Békés Pál - Jánossy Lajos
14 óra -  Háy János - Györe Gabriella
16 óra -  Markó Béla - Zelki János
17 óra - Marék Veronika – Györe Gabriella
 
Április 26. vasárnap
12 óra -  Spiró György - Jánossy Lajos
13 óra - Csányi Vilmos - Szekeres Dóra

Olvassák a literát a Könyvfesztivál alatt is, látogassanak meg, élvezzék pódiumbeszélgetéseinket és a literán publikált írásokat.
 
 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.