hirdetés

A Litera bemutatja ARANYÚT című filmjét

2018. december 15.

2018 májusában a Litera stábja három nap alatt bejárta Arany János életének főbb helyszíneit, és filmet forgatott. A Debrecenben, Nagyváradon, Nagyszalontán, Geszten, Nagykőrösön és Budapesten forgatott road movie főszerepeit Szilasi László, Simon Márton és Horváth Kristóf Színész Bob játszotta. A rendező Ruszthi Zsolt. Tekintsék meg!

hirdetés

Kívülről fújjuk A walesi bárdokat, a Családi kört, a Toldi teljes első énekét és még ki tudja, hány versét, ismerjük az életét, ő a koszorús költő, nemzeti kincsünk, a ballada Shakespeare-je, számtalan jelzővel illették már. Sokszor magunk sem vesszük észre, de az ő nyelvén beszélünk, idézünk tőle akaratlan, a legkülönfélébb élethelyzetekben jut eszünkbe egy-egy verssora. De tudjuk-e, mit beszélünk, értjük-e a nagy magyar költőt, él-e még, köztünk van-e?

A Litera 2018 elején különleges vállalkozásba kezdett. Tizenhárom fős kis csapatunk busszal a nagy költő nyomába eredt, hogy Arany János életének helyszínein, a Budapest – Debrecen – Nagyvárad – Nagyszalonta – Geszt – Nagykőrös – Budapest útvonalon filmet forgasson. Egy road movie-t képzeltünk. Száguldozunk a sztrádán, zenélünk, verset mondunk, futnak a tájak. Legyen ez olyan, gondoltuk, mint egy klip, dinamikus, pörgős, XXI. századi. Szóljon fiataloknak. Nem kell különösebb alkímia Aranyból aranyat előállítani. Volt három főszereplőnk: Szilasi László a tudós, Simon Márton a költő és Horváth Kristóf Színész Bob a színész szerepében. Egy zenekar: a Bob és Bobék Orchestra. Volt egy rendezőnk: Ruszthi Zsolt, mellette operatőrök, hangmérnök, gyártásvezető, kreatív producer és szerkesztő. Arany János lábainak nyomában jártunk, betértünk múzeumba, iskolába, templomkertbe, megérintettük a falakat, a fák törzsét, meglátogattuk a helyi agorát, s mindeközben Aranyról verseltek, anekdotáztak, meséltek, beszélgettek, olvastak, vitatkoztak és játszottak hőseink. Nem fennkölt magaslatokból kívántunk letekinteni, nem a koszorús költő képét akartuk sokadszorra, az eddig ismert formában újra előállítani, sokkal inkább igyekeztünk az élő hagyományt előhívni és éltetni tovább, különösen és elsősorban a fiatalok körében.

A mű elkészült. Bemutatjuk ARANYÚT című filmünket. Tekintsék meg!

 

ARANYÚT. Road movie Arany János nyomában. Főszereplők: Szilasi László (a tudós), Simon Márton (a költő), Horváth Kristóf Színész Bob (a színész), valamint a a Bob és Bobék Orchestra (Bakos Bettina, Dévényi Zoltán, Oláh Máté Edmond és Színész Bob). Rendező: Ruszthi Zsolt. Vágó: Földváry András. A stáb: Csejdy András, Deberling Norbert, Nagy Gabriella, Udud Levente és Valuska Gábor. Litera, 2018.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.