hirdetés

A litera olvasói Esterházy regényét tartják a legjobbnak

Lezárult a szavazás!

2005. június 12.
A Nagy Könyv TOP12-es listájának megszületésével egy időben a litera lezárta szavazását, amelyben a 100-as listán szereplő kortárs irodalmi művek versenyeztek. 
hirdetés

Mint ahogy az várható volt és a litera eddigi szavazásai is bizonyítják, a litera-látogatók nem osztják az ország véleményét a regények tekintetében. Még a 100-as lista megszületése előtt a litera szavazásra bocsátotta saját kortárs irodalmi top-listáját. E versenyben a legtöbb szavazatot Nádas Péter Emlékiratok könyve című műve kapta, amely nem került fel a Nagy Könyv legjobb 100 regényt tartalmazó listájára.

Ezúttal sem jártunk másképp. A litera olvasói a versenyző kortárs regények közül legjobban Esterházy Péter Harmonia Caelestis című művét kedvelik (29%), a második Kertész Imre Sorstalanság című Nobel-díjas műve (24%), a harmadik pedig Závada Pál Jadviga párnája című regénye (15%) lett. Noha nyilvánvaló, hogy a litera olvasói feltehetőleg vájtfülű, kortárs irodalmat rendszeresen olvasó irodalombarátok, illetve irodalmárok, az eredmény mégis érdekesnek és biztatónak mondható, az országos végkifejlettel összevetve. 

A negyedikként megjelölt Szabó Magda-mű, az Abigél (8%) lett az egyetlen, amely az év végéig futó nagy vetélkedőben részt vesz a 12-es listán, míg Szabó Magda más művei (Az ajtó és a Für Elise – 5-5%) a litera szavazásán is a nemzeti közkincsként számon tartott filmfeldolgozással is büszkélkedhető, klasszikus Szabó Magda-regény mögött végeztek. Hozzá kell tennünk, a Szabó Magda-regények közt megoszló szavazatok csökkentették az esélyét az Abigélnek.
Noha a televíziós Nagy Könyv-elődöntő szerint erős sansza volt a bekerülésre, Vámos Miklós Apák könyve című alkotását sem a Nagy Könyv-szavazók, sem a litera-olvasók nem juttatták a nyertesek közé (ötödikként végzett a literán, 6%-kal).

A litera népszerűségi lajstromában Faludy György Pokolbéli víg napjaim című műve következik (4%), amely a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Vizy E. Szilveszter egyik kedvence, Jókai Anna regénye, a Ne féljetek (3%) követ. A hirtelen kasszasikert magáénak tudható és filmváltozatban is élvezhető szingliregény, Rácz Zsuzsa Állítsátok meg Terézanyut! című könyve és Szabó Magda Régimódi története a szavazók csupán 1-1% százalékának tetszik annyira, hogy a legjobbak közé juttassa. Megjegyezzük, Rácz Zsuzsa könyvének már a 100-as listára kerülése is meglepő volt. A legkevesebben a két kortárs gyermekregényre szavaztak, Böszörményi Gyula Gergő és az álomfogók, illetve Nógrádi Gábor PetePite című munkája a szavazatok számát nem, csupán az arányokat tükröző 0%-kal kullog a sor végén. Amiből nem derül ki más, minthogy a litera olvasói közt feltehetőleg kevés számú gyermeket találunk.

A Nagy Könyv TOP12 listáján tehát egyetlen kortárs irodalmi mű maradt, Szabó Magda Abigél című regénye, amelyet – noha Márquez Száz év magányával nem tudni, felveszi-e a versenyt –, Lator László szavaival a szavazók figyelmébe ajánlunk: Szabó Magda nem romantikus, hanem az egyik legmodernebb írónk. Regényírói technikája Proustéhoz hasonlatos.

Szavazásunk tehát lezárult. Kérjük, több voksot ne adjanak a jelzett művekre.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
Viszockij Viszockij 2005-06-13 21:23

Tegyük hozzá: hogy a Harmoniá-t 50 év múlva csak a literátorok olvassák, az nem az Esterházy hibája... És szegény Gárdonyinak - Isten nyugosztalja - sem, hogy a literátorok ma nem (és később sem) olvassák. A bigbuk szerintem egy pillanatnyi olvasásszociológiai keresztmetszet. Bár tegyük hozzá: Dobó Istvánnak sokak számára Sinkovics Imrére, Frodónak meg Elijah Woodra emlékeztető arca van; a Harmoniából viszont igencsak nehéz volna kalandfilmet csinálni... Egyetlen kérdéslánc még: az kinek a szégyene, hogy a bigbuk 100-ba egyetlen Kemény Zsigmond regény sem került be? A szerzőé? A literátoroké? Az olvasóké? A filmgyáré? Nehéz dolog ez...