hirdetés

A mese, a valóság, az antiutópia, és ami utánuk következik

2017. június 16.

Milyen az utóélete Harper Lee, A. A. Milne és George Orwell regényeinek? Mindent tudunk már Középfölde történetéről? – Hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Tolkien regénye száz évig várt a kiadásra

 

Tíz évvel azután, hogy a legutóbbi poszthumusz könyv megjelent J. R. R. Tolkien tollából (Húrin gyermekei), június elején ismét egy mindeddig kiadatlan regény került a könyvesboltokba. A The Tale of Beren and Lúthien (Beren és Lúthien története) egy halandó férfi és egy halhatatlan elf szerelmének a története, akiknek számos veszélyes próbát kell kiállni a lány apjának ellenkezése miatt. A történet egyik verziója A szilmarilokba is bekerült, a mostani pedig tartalmazza a szerkesztő, Christopher Tolkien (a szerző fia) beszámolóját a változtatásokról. Tolkien részt vett az első világháborúban, a frontról lövészárok lázzal tért haza. Nem sokkal ezután kezdte el írni a tündérmesét, a felesége tánca hatására, amely a könyv egyik kulcsjelenete. Tolkien és felesége, Edith sírkövén ugyancsak a Beren és Lúthien név szerepel. (forrás: Independent)

 

Filmvásznon a Micimackó írója

Százholdas Pagonyt megálmodó A. A. Milne és fia életéről Goodbye Christopher Robin (Ég veled Christopher Robin!) címmel készül film, amelynek immár első hivatalos trailere is elérhető – ahogy azt a Telegraph közli. A kisfiú neve magyarul Róbert Gidaként került be a köztudatba, az ő játékai adták az ötletet a Micimackóhoz. A filmet Simon Curtis rendezi, aki olyan filmeket jegyez, mint a Hölgy aranyban és ez Egy hét Marilynnel. A történet az első világháború idején indul, bemutatja, hogyan válnak a plüssfigurákból főszereplők, és hogyan reagált a család, vagyis  Christopher, a szülei és a dadája a hirtelen hírnévre. Milnét A visszatérőből vagy a Harry Potter sorozatból Bill Weasleyként ismerős Domhnall Gleeson alakítja, feleségét Margot Robbie, a dadát pedig Kelly Macdonald. A film november 10-én kerül a mozikba. (forrás: Telegraph és Indiwire)

 

Képregény készül a Ne bántsátok a feketerigót! alapján

 

Az ötlet kétségkívül meglepő, figyelembe véve, hogy az írónő, Harper Lee mennyire tartózkodott a nyilvánosságtól – az 1960-ban megjelent Ne bántsátok a feketerigót! után csak nem sokkal halála előtt, 2015-ben adta ki kezéből második regényét Menj, állíts őrt! címmel. Egykötetesként vált klasszikussá, első könyve, amelyért Pulitzer-díjjal tüntették ki, a dél-amerikai államok világát, a rasszizmust ábrázolja. Az átdolgozás ötlete az örökösök fejéből pattant ki, a kiadó szerint Fred Fordham illusztrátor munkái teljesen hűek lesznek az eredeti regényhez. A kiadvány létrejötte részét képezi a hagyatékot gondozók nagyobb projektjének, amelyben olyan turistalátványosságok megalkotását tűzték ki célul, mint például három a könyvben leírt ház reprodukciója Harper Lee szülővárosában. A képregény várhatóan 2018 novemberében készül el. (forrás: The Guardian)

 

1984 – az év, ami nem akar elmúlni


A Nagy Testvér, a duplagondol, a gondolatrendőrség és többi furcsaság, egyszóval az 1984 hamarosan, színpadra adaptálva, bejut a Broadwayre is. A The New York Times készített egy listát George Orwell disztópiájának utóéletéről. A könyvről, amely 1949-ben jelent meg, elsőként az amerikaiak készítettek filmet 1953-ban, azonban az 1956-ban ezt követő BBC-s változat már jóval többekhez eljutott. A propaganda eszközként használta – jóllehet Orwell baloldali volt, regényét a Szovjetunió elleni agitációra próbálták használni. Az 1960-as években már úgy tűnt, a negatív utópia a modern világ elembertelenítő jellegével fordul szembe. 1984-ben a média az aktuális valóság és a regényben foglaltak közti párhuzamokra fókuszált, egy szovjet politikai lap nem átallotta a Nagy Testvért Ronald Reagen személyében felfedezni. Ugyanebben az évben újabb film is készült, Michael Radford rendezésében. A szórakoztatóiparba akkor került be, mikor a Big Brother a népszerű tévés valóságshow alapötletéül szolgált (a Nagy Testvér mindent lát!), a 101-es szoba pedig egy brit comedy show elindításához adott ötletet. Kíváncsian várjuk, folytatódik-e sor.

Szihalmi Csilla

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.