hirdetés

A MKKE levele Balog Zoltán miniszternek

2017. január 11.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése levelet intézett Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének. Levelükben tiltakoznak Borovszky Samu újrakiadott sorozatának 600 milliós, a KMTG 400 milliós támogatása ellen, és nehezményezik a 2017-es Arany János Emlékév költségvetésének elmaradását. A levelet teljes terjedelmében közöljük.

hirdetés

A MKKE levele:

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése
Alapítva: 1795-ben

1073 Budapest, Kertész u. 41. : 343-2540, Fax: 343-2541
E-mail: mkke@mkke.hu
Web lap: www.mkke.hu

Balog Zoltán Miniszter Úrnak
B u d a p e s t

Tisztelt Miniszter Úr!

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a sajtóból értesült arról, hogy a Kormány döntése értelmében a Miniszterelnökség még a 2016-os költségvetésből 600 millió forinttal támogatja Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című sorozatának újrakiadását. A támogatási összeg nagysága annak fényében különösen aránytalan, érthetetlen, nehezen indokolható, hogy a magyarországi könyvszakma egészének éves állami támogatása – a Márai-programot is beleértve – mintegy 700 millió forint, fordítástámogatásra pedig mindösszesen 25 millió forint jut.

A MKKE elnöksége – a Magyar Elektronikus Könyvtárból ingyen letölthető kiadvány értékeit nem vitatva – a Szépírók Társaságával, a József Attila Körrel és a Fiatal Írók Szövetségével egyetértve a leghatározottabban tiltakozik a szűkülő pályázati források által sújtott könyves szakmát felkavaró döntés ellen.

Hasonlóképp tiltakozunk a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit kft.-nek juttatott 400 milliós támogatás miatt, ami az irodalom intézményrendszerébe történő, a kiegyensúlyozott támogatási szisztéma maradékát is felszámoló durva beavatkozásnak, s a tehetséggondozást évtizedek óta magas szakmai színvonalon végző irodalmi szervezetek és folyóiratok arculcsapásának tekinthető.

Mindemellett nehezményezzük azt is, hogy a másfél évvel ezelőtti személyes találkozónkon elővezetett, Miniszter Úr által kedvezően fogadott, a négy reprezentatív írószervezettel közösen kidolgozott tervezetünkre – melyben javasoltuk, hogy 2017 az Arany János Emlékév keretein belül legyen a Kortárs Magyar Irodalom Éve – érdemi válasz a mai napig nem érkezett, s legjobb tudomásunk szerint az Arany János Emlékév költségvetése sem született még meg.


Tisztelettel üdvözli,

Kocsis András Sándor
elnök

dr. Keresztury Tibor
igazgató

 

Budapest, 2017. január 10.

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.