hirdetés

Alternatív Nobel, elnöki olvasmányok és a jövő könyvtára

2018. szeptember 7.

Idén a Svéd Akadémia nem ad át Nobel-díjakat, ám lesz alternatív Nobel, amelynek máris kihirdették végső jelöltjeit, Obama elnök Naipault olvas, Grúzia lesz a díszvendég a Frankfurti Könyvvásáron, Han Kang pedig csatlakozott a jövő könyvtárához. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Grúzia lesz az idei frankfurti könyvvásár díszvendége

„Georgia – Made by Characters" (A karakterek alkotta Grúzia) – ez a mottója Grúzia díszvendégségének az idei frankfurti könyvvásáron. A szlogen a különleges, csak a grúz nyelvben használt írásjegyekre utal, amelyek a díszvendégség hivatalos logóját is uralják, és arra is, hogy az ország igyekszik a nyugat-európai nagyközönségnek is bemutatni mindazt a sokszínű és értékes irodalmi termést, amelyet az ezen a nyelven alkotó szerzők létrehoztak: múltjukat és jelenüket. Az október 10–14. között megrendezett könyvvásáron a legjelentősebb grúziai írók, költők és könyvkiadók szerepelnek. A megnyitóünnepség főszónoka a grúziai származású, de németül alkotó Nino Haratischwili lesz, de az ország programjainak keretében Katie Melua (az irodalmi szereplőknél nálunk is sokkal ismertebb énekes) is fellép majd.

Barack Obama nyári könyvajánlója

Régi hagyomány az Egyesült Államokban, hogy az elnök közzéteszi nyári olvasmánylistáját, amely egyszerre olvasónapló-jellegű beszámoló és könyvajánló, amiből nem csak az elnök ízlésére, de akár politikai döntéseinek hátterére is lehet következtetni. A jelenlegi elnök tavaly és idén sem hozott nyilvánosságra ilyen listát, mert állítása szerint sajnos nincs sok ideje olvasni. Elődje, Barack Obama azonban a Facebookon posztolta ki idei olvasmányait, amelyek között szerepel például Az angol beteg szerzője, Michael Ondaatje Warlight című új regénye és a nemrég elhunyt V. S. Naipaul egyik korai kötete, a Mr. Biswas háza is.

Kihirdették az alternatív Nobel-díj shortlistjét

2018-ban a svéd akadémia körüli szexuális és korrupciós botrányok miatt nem osztanak ki irodalmi Nobel-díjat. Egy svéd újságíró, Alexandra Pascalidou kezdeményezésére számos svédországi kulturális szereplő összefogásával azonban civilek megalapították az Új Akadémiai Díjat, amit az idei alternatív irodalmi Nobel-díjnak szánnak. A svéd könyvtárak és irodalmárok javaslatai alapján összeállított 46 fős listából internetes közönségszavazás döntött a döntőbe jutott három jelöltről, egyet pedig könyvtárosok választottak ki. Így állt össze a shortlist, amelyen Maryse Condé, Neil Gaiman, Murakami Haruki és Kim Thúy szerepel. Az októberben kihirdetendő győztest – a Nobel díjhoz hasonlóan – titoktartó zsűri választja ki, pénzjutalomban is részesül, a díjátadást követően pedig az Új Akadémia feloszlatja magát.Regények a jövőnek

Han Kang, a magyarul is megjelent Növényevő című regény Man Booker-díjas dél-koreai szerzője is csatlakozott a norvégiai Future Library projekthez, aminek lényege, hogy a felajánlott és máshol soha meg nem jelentetett könyveket csak száz év múlva (pontosabban 2114-ben) nyomtassák ki, olyan papírra, amit ezer, Oslo környéki erdőkben most elültetett fából készítenek majd. Amint a Guardian összefoglalójából is kiderül, a „jövő könyvtárát" a skót Katie Peterson álmodta meg négy évvel ezelőtt, és minden évben egy-egy írót kér fel a részvételre.

Az elmúlt években Margaret Atwood, David Mitchell, Elif Shafak és Sjón adta le különlegesen erre a célra szánt kéziratát. A titokzatos kezdeményezés a küldetése és megálmodója nyilatkozatai alapján nem csak a papíralapú könyvkultúra kilátásait illetően optimista, hanem a klímaváltozás és a művészet jövőjével kapcsolatban is nagyon bizakodó.

Képek: Evening Standard, World Literature Today, The New Academy, Georgia Made by Characters – Facebook

Melhardt Gergő

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.