hirdetés

Bukowski, könyvek, bélyegek

2018. január 2.

2017 végén az évértékelés volt a külföldi kulturális sajtó slágertémája. A népszerűségi listákon túl az év utolsó napjaira megjelentek olyan jellegű visszatekintések is, mint amilyen egy, a nyomtatott könyvek felemelkedéséről szóló cikk, illetve Bukowski eddig kiadatlan műveiről írt ajánló. Hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Újra nő a független könyvesboltok száma Angliában

A Booksellers Association új adatai szerint 2017-ben az Egyesült Királyságban és Írországban a független könyvesboltok száma 1995 óta először növekedett, írja a Guardian. A növekedés csekély (24 új független könyvesbolt nyílt), de a könyvkereskedők bizakodóak, hiszen az elmúlt húsz év alatt nem tapasztaltak hasonlót. Sőt, több mint ezer üzlet zárt be az előző két évtizedben. Valami megfordulni látszik, mondják, a változást pedig annak tudják be, hogy az emberek számára a teljes élvezetet mégis csak a nyomtatott könyvek jelentik. Megfordulni látszik az emberek nyomtatott szóhoz való hozzáállása, „a Kindle-nek ideje és helye van, de az emberek rendszerint nem tartják olyan kielégítőnek, mint a nyomtatott könyvet". A változó társadalmi attitűdön túl a BA tevékenysége sem elhanyagolható, amely a tisztességes üzleti környezetért, a kiadók kormányzati támogatásáért, igazságosabb adózásért küzd az online kereskedőhálózatokkal szemben, többek közt a The Books Are My Bag kampánnyal.

Fekete fiú kapucniban

Az USA-ban nemrég kiadtak négy bélyeget azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a faji előítéletekre és hozzájáruljanak annak felszámolásához. Ennek kapcsán gyűjtötte össze a Huffington Post a fekete-irodalom mérföldköveit. „A színes emberek ábrázolása sokkal fontosabb, mint valaha" – írják. Több mint ötven évvel ezelőtt jelent meg Ezra Jack Keats The Snowy Day című műve, amely az első olyan könyv volt, amelyben egy afroamerikai gyerek szerepelt főszereplőként. A Peter nevű fekete fiú napjait a város környékének havas utcán töltötte. Csendes, szemlélődő, kíváncsi, kedves fiú, arcát és orrát a piros sapka pereme takarja. Származását soha nem említik, sem reklámban, sem más, olvasót tájékoztató leírásban. A The Snowy Day klasszikus lett, olvasók generációi élvezik. 1963-ban jelent meg, elnyerte a Caldecott-érmet. Ugyanabban az évben szerzett elismerést, amikor Martin Luther King „I Have a Dream" beszéde elhangzott. Néhány héttel később négy kislányt öltek meg egy faji indíttatású támadás során a tizenhatodik utcai baptista templomban Birminghamben, Alabamában. A The Snowy Day postai bélyegeken Péter angyalt játszik, lábnyomokat hagy a ropogó hóban, hógolyót gyúr.

Megjelent Bukowski eddig kiadatlan műveinek gyűjteménye

A Storm for the Living and the Dead: Uncollected and Unpublished Poems címmel jelent meg Charles Bukowski eddig kiadatlan műveinek gyűjteménye. Az Independent ajánlójában Alasair Lees többek közt arról számol be, hogy Bukowski több mint húsz évvel halála után is megosztó alakja maradt az irodalomnak. „Törvényen kívülisége" és számos egyéb ok (antiszemitizmus vádja például) miatt komoly kritikusi figyelemre méltatlan írónak tartották. Kritikai mellőzésének egyik oka még, hogy mintegy 50-60, változatos minőségű könyvet jelentetett meg. A másik, hogy bizonyos munkáit – különösen a költeményeit – a posztumusz kiadásokban eltüntették vagy megtisztították minden vulgáristól és gyalázatostól. „A változtatások némelyike ​​annyira szörnyű, hogy már szinte kínos", mondja Bukowski legújabb gyűjteményének szerkesztője, Abel Debritto. Az új antológia megjelenése ezért is 2017 egyik fontos irodalmi eseménye.


Brok Bernadett

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.