hirdetés

A sci-fi irodalom női szemüvegen át

2017. október 5.

Milyen sci-fit író nők alkottak régen és alkotnak most? Megismerkedhettünk a sci-fi irodalom problémakörével és főbb képviselőivel a IX. Budapest Transzfer Fesztiválon Antuza Genescu, Takács Gábor, Varga Bea és Kleinheincz Csilla beszélgettek. Ott jártunk.

hirdetés

A női kézzel írott sci-fi szöveg talán még ma is egy sokak által vitatott jelenség. Habár sokan elismerik, és nem különböztetik meg a férfi írásoktól, egyesek a hagyományos tematika felhígulását látják a sci-fi irodalomban.

A IX. Budapest Transzfer Fesztiválon Antuza Genescu román íróval, szerkesztővel, Takács Gábor sci-fi bloggerrel és Varga Bea (másik nevén On Sai) íróval beszélgetett Kleinheincz Csilla író, szerkesztő. A beszélgetés során a résztvevők a női szerzők jelentősége mellett érveltek a sci-fi irodalomban.

A női science-fiction irodalom története majd kétszáz évre nyúlik vissza, mely Mary Shelley Frankensteinjével kezdődött. Bármennyire is úgy tűnik, hogy a nők régóta szerves részei a sci-fi irodalomnak, a valóság egyáltalán nem ilyen egyszerű. Elég, ha csak azt a jelenséget vesszük figyelembe, hogy sok nő férfi álnév alkalmazására kényszerült, máris sokat elmond a helyzetről. Ez a kényszer ma már talán nem olyan szükségszerű, de igazán érvényesülni, akár megélni az írásból szinte lehetetlen. Legalább is, ami a román viszonylatokat illeti, Antuza Genescu elmondása szerint a román írónők inkább hobbiként fogják fel és gyakorolják a sci-fi írást. Szinte minden nőnek van valamilyen másik, polgári szakmája amellett, hogy esetleg jelennek meg könyvei is. Van olyan például, aki mérnökdiplomával ír science-fiction szövegeket.

Sajnos Magyarországon sem sokkal egyszerűbb a helyzet: nehéz a kiadókhoz eljuttatni egy-egy megírt regényt, ugyanis ez a felfogás, miszerint a nők nem tudnak sci-fi irodalmat írni, átitatta szinte az egész társadalmat, beleértve az olvasóközösségek javarészét is. A magyar sci-fit olvasók sem túlzottan éhesek a női témákra.

Jeles képviselők, úttörők

Habár a felvázolt helyzet nem túl biztató, azért a jeles, kiemelkedő írókról nem szabad megfeledkezni, s habár nem a sci-fi irodalom legelterjedtebb és népszerűbb műfaj, meghatározó személyekről és díjakról igencsak beszélhetünk. Takács Gábor felosztása szerint – magyar terepen - beszélhetünk Galaktika előtti és utáni időszakról. A Galaktika egyébiránt 1974-ben és 2005-ben is elnyerte az Európa legjobb sci-fi magazinja díjat. A magyar fantasztikus lap előtti időszakból Fehér Klárát, József Attila-díjas írót emelte ki a sci-fi blogger, míg a Galaktika megszűnése utáni időszakból említette Czinkos Évát, Görgey Etelkát és a jelenlévő Varga Bea regényeit.

Világirodalmi közegből érdemes olvasni többek között a többszörös Nobel-esélyes Margaret Atwoodot regényeit, de Ursula K. Le Guin, Connie Willis, Aliette de Bodard, és Robin Hobb neve is hat az olvasókra és a következő sci-fi (női) generációra.

Fotók forrása: PIM

Talabér Dominika

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.