hirdetés

Az FKSE és JAK közös olvasóköre

2017. október 2.

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) és a József Attila Kör (JAK) közös szervezésében olvasókör indul október 2-án. Olyan új filozófiai irányzatokról lesz szó, amelyek megkérdőjelezik a modernizmus és a posztmodern máig domináns emberközpontú beszédmódját.

hirdetés

Spekulatív realizmus és materializmus, tárgyorientált ontológia, non-antropocentrizmus. Olyan új filozófiai irányzatok hívószavai, amelyek megkérdőjelezik a modernizmus és a posztmodern máig domináns emberközpontú beszédmódját, és azt, hogy ez a narratíva a világot vertikális hierarchia szerint osztja fel, amelynek csúcsára az embert helyezi, alá rendelve az élővilágot és az élettelen tárgyakat.

Ezzel szemben határozza meg magát a 2007-es londoni Speculative Realism című konferencián színre lépett, máig formálódó új filozófiai szemlélet, amelynek égisze alá a fent említett számos új filozófiai irányzat besorolható. E szerint létezik embertől független valóság, ami alapvető kérdéseket vet fel a valósággal közvetlen kapcsolatot ápoló művészetekre nézve is.

Ezeknek a kérdéseknek a vizsgálatára októberben nyilvános olvasókör lesz a Fiatal Képzőművészek Studiója Egyesület és a József Attila Kör közös szervezésében, amelynek alkalmain szakértők segítségével közösen járják körbe a témák legizgalmasabb aspektusait.

A felkért előadók: Karakas Alexandra, Nemes Z. Márió és Varga Tünde Mariann. Az olvasókör tervezett eredménye egy spekulatív szótár magyar nyelven, amely fogódzót nyújthat az új filozófiai irányzatok alapfogalmainak megértéséhez, és amelyet a november 7-én nyíló xtro realm című kiállítás során mutatunk be.

A mindenkori helyszín: Stúdió Galéria (1077 Rottenbiller utca 35.)

Október 2., hétfő, 18.00
Azért a gálya az úr – A spekulatív realizmustól a posztigazságig röviden
A beszélgetést vezeti: Karakas Alexandra

A spekulatív realizmus gyűjtőneve több, nem antropocentrikus filozófiai irányzatnak, melyek közül az object-oriented ontology talán a leghíresebb. E szerint az objektumok sokkal több tulajdonságuk van annál, mint amennyit felfednek az embernek az érzékelés útján, és így a tudásunk a világról véges.

Ezek a kortárs áramlatok nem csak amiatt érdekesek, hogy megpróbálnak például realista spekulációk és gondolatkísérletek útján új ismereteket szerezni a világról, hanem amiatt is, hogy nem csupán klasszikus akadémiai környezetben fejlődtek, hanem blogokon és más internetes platformokon is.
Az előadás során a spekulatív realizmus filozófiai gyökerei és története mellett ahhoz is segítséget adnak, hogy a zűrzavaros, posztigazság világ útvesztőiben hogyan vértezhetjük fel magunkat a filozófia eszközeivel.

Október 9., hétfő, 18.00
Spekulatív futurizmus
A beszélgetést vezeti: Nemes Z. Márió

A "Spekulatív futurizmus" workshop keretében Quentin Meillassoux Metaphysics and Extro-Science Fiction című szövegét olvasva próbálunk arról beszélgetni, hogy milyen módon lehetséges a kortárs ember- és időtapasztalat újragondolása? Létezik-e kortársiság és mennyiben beszélhetünk kortárs futurizmusról? Hogyan segíthet a jelen megtalálásában és kritikájában a jövőre irányuló spekulatív gondolkodás?

Október 16., hétfő, 18.00
Vonatkozó művészeti gyakorlatok
A beszélgetést vezeti: Varga Tünde Mariann

Az olvasókörbe minden érdeklődő jelentkezését szeretettel várják, a szövegeket az xtro.realm@gmail.com emailcímre küldött regisztrációt követően küldik el. Az olvasókör alkalmai egymástól függetlenül is látogathatók, de természetesen nagyon örülnek a folyamatos részvételnek.

Facebook-esemény itt.

Az olvasókör és a kiállítás a JAK támogatásával valósul meg.
Kurátor: Zsámboki Miklós, Társszervezők: Horváth R. Gideon, Zilahi Anna, Grafika: Janca Lili

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.