hirdetés

A Szépírók 20 éve képekben

2017. május 16.

Május 16-án, rendkívüli közgyűlésen ünnepelte 20. születésnapját a Szépírók Társasága. Ez alkalomból közzéteszünk egy dokumentumot az alapításról, valamint egy fényképalbumot, a tagok képeiből. – Galéria.

hirdetés

A Szépírók Társasága 2017 áprilisában ünnepelte alapításának 20. évfordulóját. Ez alkalomból május 16-án ünnepi közgyűlést rendezett a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az egykori elnökök – Pályi András, Szilágyi Ákos, Kukorelly Endre, Csaplár Vilmos és Mészáros Sándor – beszélgetését az alapításról és az utána következő évekről a jelenlegi elnök, Gács Anna vezette. 

Szépírók 20 (2)Petri György, Parti Nagy Lajos, Balassa Péter – A fotókra kattintva kinyílik a galéria

A Szépírók Társasága (kezdetben Írók Társasága) alapításának egyik dokumentuma volt például ez a levél is:

Kedves Barátunk!

Mint a magyar sajtó híradásaiból talán már értesültél róla, pár hete néhányan új irodalmi egyesület megalakítását kezdeményeztük. A híradásokkal teljes ellentétben (az egyesület leendő alapszabályával viszont teljes összhangban) sem „ellenírószövetséget”, sem „ideológiai vagy politikai szekértábort” nem kívánunk magunknak. Valójában egy civil és szakmai képviseleti, érdekvédelmi, információs – egyszóval szolgáltató jellegű – íróegyesületet szeretnénk létrehozni, amelynek kizárólagos értelme, hogy minden egyes tagjának hathatós erkölcsi és anyagi védelmet, valós képviseletet nyújtson, és rendelkezésére álljon különféle szolgáltatásaival.

Arra kérünk, hogy ezt szem előtt tartva legyél velünk együtt az Írók Társasága egyesület alapító tagja, és vegyél részt azon az alapító közgyűlésen, amelyen az egyesülési törvény értelmében a leendő egyesület alapszabályát kell megvitatnunk és elfogadnunk. Az alapító közgyűlésre 1997. április 27-én (vasárnap) délelőtt 11 órakor a Kossuth Klub földszinti termében kerül sor (1088 Budapest VIII. ker., Múzeum u. 7.)

Kérjük mindazokat, akik valamilyen okból nem tudnak jelen lenni a közgyűlésen, de az egyesület céljával egyetértenek, és az Írók Társasága alapító tagjai kívánnak lenni, szándékukat postafordultával jelezzék a következő címen: Írók Társasága, 1033 Budapest, Harrer Pál utca 16.

Szeretettel várnak a kezdeményezők:

Balla Zsófia, Balassa Péter, Báthory Csaba, Bodor Béla, Csaplár Vilmos, Darvasi László, Dérczy Péter, Györe Balázs, Kemény István, Konrád György, Kukorelly Endre, Marno János, Mándy Stefánia, Márton László, Nagy Atilla Kristóf, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Szilágyi Ákos, Tábor Ádám, Zilahy Péter

Budapest, 1997. április 16.

Szépírók 20 (2)Parti Nagy Lajos, Csordás Gábor, Forgách András, Kukorelly Endre

Szépírók 20 (2)Középen Kántor Péter, jobb oldalon Kéri Piroska

Nemrég megosztottunk az olvasóval egy albumot a Szépírók elődjéről, az Örley-körről. Akkor intézett felhívást a társaság a tagokhoz, további fényképeket vártak a Szépírók Társasága és tagjai irodalmi életéről. Az ünnepi taggyűlésen vetítették le a beérkezett fotókat (köztük Kéri Piroska és Nagy Bernadette képeit). Ebből az albumból válogattunk néhányat. A továbbiakat a társaság honlapján lehet majd megtekinteni.

Szépírók 20 (2)Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Gyéresi Júlia

Szépírók 20 (2)Vágvölgyi B. András, Eörsi István

Szépírók 20 (2)Nádas Péter, Csaplár Vilmos, Vámos Miklós, Esze Dóra

Szépírók 20 (2)Térey János

Szépírók 20 (2)Somlyó György, Eörsi István

Szépírók 20 (2)Balon Ira Cohen, középen Marno János

Szépírók 20 (2)Bodor Béla, Györe Balázs

Szépírók 20 (2)Keresztury Tibor, Balázs Attila

Szépírók 20 (2)Zeke Gyula, Solymosi Bálint, Jánossy Lajos

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.