hirdetés

A Szépírók Társasága szolidaritási nyilatkozatot adott ki

2017. december 2.

A Szépírók Társasága szolidaritási nyilatkozatot adott ki annak kapcsán, hogy a minap Follinus Anna egy interjúban beszámolt róla, hogy egykori kiadói hogyan használták ki testileg és lelkileg éveken keresztül.

hirdetés

A Szépírók Társasága nyilatkozatot adott ki annak kapcsán, hogy a minap Follinus Anna egy interjúban beszámolt róla, hogy egykori kiadói hogyan használták ki testileg és lelkileg éveken keresztül. Follinus Anna az esetet versben is megírta, Az erőszak természetrajza a Literán olvasható.


NYILATKOZAT

A Szépírók Társasága megdöbbenéssel értesült arról, hogy egyik tagját, Follinus Annát 16 éves korától egy könyvkiadót vezető házaspár éveken át érzelmileg és szexuálisan kihasználta. A támaszt, szellemi útmutatást kereső, pályakezdő költő helyzetével, kiszolgáltatottságával visszaéltek, és mentorálás ürügyén függőségben tartották. Erre nincsen mentség. Mi, a Szépírók Társaságának tagjai ezúton is szeretnénk kifejezni együttérzésünket Follinus Annával és teljes támogatásunkról biztosítani őt. Bátorsága, amellyel a nyilvánosság elé állt, elismerésre méltó. Gesztusa, megrendítő vallomása talán másokat is hozzásegít ahhoz, hogy leleplezzék a hatalmi helyzetükkel visszaélő zaklatókat, és az irodalmi életben is napvilágra kerüljenek a szexuális visszaélések, bűntettek. Ahogy az egyén, úgy a társadalom életében is csak a kibeszélés, a feltárás vezethet a traumák feldolgozásához. Ehhez mindannyiunk kiállására, empátiájára szükség van. Éppen ezért más irodalmi és művészeti szervezetekkel összefogva szeretnénk szorgalmazni olyan fórumok létrejöttét (pl. önsegítő csoportokét, nyilvános beszélgetésekét és a történetek anonim publikálását is lehetővé tevő online felületekét), amelyek segíthetnek a bántalmazottaknak előállni a történetükkel, illetve mindnyájunknak abban, hogy közösen megbeszéljük, megértsük, hogy milyen lappangó előítéletek, megkérdőjelezetlen hatalmi struktúrák, rossz beidegződések teszik lehetővé a zaklatást, és hogyan lehetne ezeket felszámolni.


Budapest, 2017. december 2.

A nyilatkozat megjelent a Szépírók Társasága oldalán és Facebook-oldalán.


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.