hirdetés

A szépség szörnyűsége*

Bada Tibor-emlékest a Kultiplexben

2006. július 13.
2006. július 11-én a Kultiplexben emlékeztek barátai Bada Dada Tibor költő-festő-performerre, a Tudósok zenekar tagjára, aki július 4-én önkezével vetett véget életének.
hirdetés

„Még számtalan alkalommal fog / torkunkra forrni a dal”**

Két hete az ÉS-ben Juszuf a Dunakanyar legjobb gitárosának, Johnnynak korai haláláról írt, a veszteségről, arról, hogy Halász Péter után túl gyorsan ment el egy másik kedves emberünk, s arról – mintha rossz előérzet gyötörné –, hogy alig a felén vagyunk túl még csak ennek az évnek, s hogy vajon mi jöhet ezután.
 
Derült égből a villámcsapás.
 
Váratlanul elhunyt a napokban Bada Tibor, ha váratlanságot lehet az ő esetében mondani, hiszen az elmúlt két évtizedben szemünk láttára, varázslatos tempóban pörgette és fárasztotta magát. Egy művésznél az egészség persze nem teljesen azt jelenti, mint az időt a lassú, barátságos tempóban múlató fogyasztó esetében. Tisztán spirituális életet élni vágyik mind, aki képzeletének rabja és szolgája, de csak kevesen merészkednek át igazán az igazán vad oldalra. Bada a kevesek közé tartozott. Hogy nincs alku, nem hangoztatta – ha mondta is, alighanem csak magának –, de a MŰ, amit létrehozott, magáért beszél.
 
„– Nagyon haragszom rá! – csattant a Kultiplexben a barát s geopolitikai értelemben sorstárs, az éhezőművész-performer Tricepsz hangja a pszichedelikus szervezésű emlékszertartás után. – Könyvet terveztünk, már a szerkesztés előtt álltunk, filmet terveztünk, új életet...!”
Igen, Bada Tibor néhány hete elkezdte újabb, s mint utóbb kiderült, utolsó nagy csatáját az anyagi világgal – s bevégezte Vele döntő ütközetét az anyagi világ, az alkohol. Rosszkor maradt egyedül, rossz helyen. Vagy ki tudja.
 
Gasner János, az utóbbi két évben Bada zenésztársa könnyeivel küszködve próbálta magát az alapvetéshez tartani: a művész jelenlétének a test halála nem szabhat határt! A tragikus esemény előtt hetekkel kitűzött előadás a Kultiplexben a művész halála miatt nem marad el!
 
Bada 1963-ban született a Vajdaságban. 1985-ben az újvidéki Ifjúsági Tribünön adta elő felejthetetlen opusát – emlékezett földije, Máriás Zoltán*** –, az Apa kocsit hajt című remeket, mellyel már mint Bada Dada robbant be a hazai underground aktivistái közé. Festő volt, zenész, mesemondó, s mint kortársai közül számosan, egyfajta eksztatikus, kreatív skizofréniában próbálta ellensúlyozni a lét elviselhetetlen könnyűségét, s később a délszláv háború okozta tragédiát. Otthonát elhagyva új hazára a művészetben talált, titkos élete csak a beavatottak számára volt követhető, bár néha – mint valami tündér – kiállításainak megnyitóin emberalakot öltve megmutatta magát. Próbálta poklait egy barátságos kuckónak látni és láttatni, próbálta démonait kezesbáránnyá szelídíteni, próbált jó lenni, abban a praktikus értelemben is, amit a földi ember jóságnak elfogad.
 
Legutoljára a Kelj fel Laci! segélykoncerten találkoztam vele, ácsorgott a beengedők aurájától lenyűgözve a Gödör klub bejáratánál, hóna alatt egy újságpapírba csomagolt valamivel, bizalmatlanul latolgatva az esélyeket. Mikor segítségére siettem – ki tudhat kin segíteni? –, felélénkülve kezdte bontogatni motyóját, szelíden tukmálva, ahogy az igazak a jelentéktelen dolgokban rejlő jelentést tukmálják. A tolókocsiban ülő fiúnak egy képet hozott, az örökkévalóság küszöbéről kínálva portékáját: stafétabotot az Élni Vágyónak a Magát Eloldozótól. Néhány nappal később, Sopron felé a mikrobuszban ért utol Tricepsz sms-e: „Bada öngyilkos lett. Meghalt.”
 
Marhaság!
A művészet halott!
A Dada él!
 

* A Kultiplexben, 2006. július 11-én, Bada Tibor festő-performer-költő és zenész halálának alkalmából tartott emlékszertartás alatt vetített filmek egyikének a címe. Vetítésre került még a Pánik Ping-pong című animációs film, melyet Bada a Varga Stúdióval közösen készített.
** Idézet egy Bada-versből
*** Az emlék szertartáson beszédet mondtak:
Wahorn András (A.E. Bizottság) zenész és grafikus, Antal István Juszuf, esztéta, Gasner János (Sziámi) zenész, grafikus, Bada Zoltán, családtag

Bárdos Deák Ágnes

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.