hirdetés

A szójáték felé halad az egész század – Szentkuthy konferencia

2018. október 15.

„A szójáték felé halad az egész század" címmel kétnapos konferenciát szervez október 19-20-án a Tempevölgy folyóirat Balatonfüreden Szentkuthy Miklós (1908-1988) születésének 110., halálának 30. évfordulója alkalmából. A konferencia célja nemcsak az emlékezés, a számvetés, hanem az újragondolás, annak mérlegelése, miként értelmezhető és értékelhető ma, az ezredforduló után a Szentkuthy-hagyaték.

hirdetés

A Prae megjelenésekor, 1934-ben az írók közül Babits Mihály, Németh László, Hamvas Béla, az irodalomtörténészek körül Halász Gábor és Szerb Antal írnak a fiatal regényíró frissen megjelent regényéről. Az impozáns névsor még akkor is a figyelmet jelzi, ha a regény szakmai fogadtatása, első kritikusainak a véleménye távolról sem volt egyöntetű. A regény, amelynek második kiadására 1980-ban került csak sor, soha nem vált a publikum, még a vájt fülű, az irodalom iránt leginkább elkötelezett olvasók kedvencévé sem, irodalomtörténeti jelentőségét azonban mi sem jelzi jobban, mint hogy az új magyar irodalomtörténetbe az 1934-es évszám mellett a Prae címe jelzi a magyar modernség egy új korszakának a kezdetét. Bár a Prae legendásan az a könyv maradt, amelynek a jóslatot beteljesítve soha nem volt túl sok olvasója, az életmű egyes darabjaival olyan irodalomtörténészek foglalkoztak, mint Bori Imre, Béládi Miklós, Olasz Sándor vagy Kabdebó Lóránt.

A mai magyar próza alakulása különösen időszerűvé teszi azt a kérdést, mit köszönhet a magyar modernség a Szentkuthy életműnek. A konferencia célja így nemcsak az emlékezés, a számvetés, hanem az újragondolás, annak mérlegelése, miként értelmezhető és értékelhető ma, az ezredforduló után a Szentkuthy-hagyaték. Tompa Mária az Irodalmi Jelennek adott 2015-ös interjújában utalt arra, hogy miközben Szentkuthy amerikai kiadója rajong az életműért, és az író nemzetközi ismertsége javul, aközben a mai magyar értelmiséget mintha nem érdekelné Szentkuthy műve. A konferencia egyik célja, hogy számot vessen ennek okaival, és vitát kezdeményezzen, lendületet és teret adjon a további diszkusszióknak.

Helyszíne: Balatonfüred, Városi Helytörténeti Gyűjtemény

Időpontja: 2018. október 19-20

Fotó: pim.hu

A konferencia programja:

2018. október 19., péntek:

12.00-13.00 „A szójáték felé halad az egész század" – Rendhagyó irodalomóra Szentkuthyról

14.45 Megnyitó

15.00 Tompa Mária: A Szentkuthy halála óta megjelent kötetek összefüggései

15.30 Fekete J. József: Elmélet helyett koreográfia (Szentkuthy Miklós: Egyiptomi Mária - egy kiadatlan regényről)

16.00 Kerber Balázs: "A 'kor' mint fantáziatér – Vizualitás és történelmi képzelet Szentkuthy Fejezet a szerelemről és Cicero vándorévei című regényeiben."

16. 30 Vita

18.00 Kerekasztal-beszélgetés a Praeről (Moderátor: Balogh Gergő)

 

2018. október 20., szombat:

09.00 Hegyi Katalin: A Prae, és a Prae körüli időszak kéziratainak vizsgálata

09.30 Konkoly Dániel: Ismerősség és idegenség a Prae-ben

10.00 Vita

10.30 Kávészünet

11.00 Keserü József: A térképezés gyakorlata a Prae-ben

11.30 Lakatos-Fleisz Katalin: Utazás - város - tér Szentkuthy Miklós prózájában

12.00 Vita

 

Facebbok-esemény

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.