hirdetés

A Visegrádi Irodalmi Rezidens Program magyar alkotói vettek részt a pozsonyi Bibliotéka könyvvásáron

2018. november 14.

Sikeresen mutatkozott be a magyar irodalom a 2018. november 8. és 11. között 26. alkalommal Pozsonyban megrendezett nemzetközi könyvvásáron. A magyar standot és a könyvbemutatókhoz kapcsolódó kísérőprogramokat – felolvasást, műfordítói kerekasztal-beszélgetést, városnéző sétát és zenés irodalmi estet – a Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary Programja támogatta.

hirdetés

A pozsonyi Bibliotéka könyvvásáron nagy érdeklődés mellett mutatták be a 2018-ban szlovák nyelven megjelent magyar műveket Czinki Ferenc A pozsonyi metró, Esterházy Péter Hasnyálmirigynapló, Grendel Lajos Obsažné batožiny (Válogatott novellák), Horváth Viktor Tankom, Mikszáth Kálmán A fekete város, Szerb Antal Utas és holdvilág és Totth Benedek Holtverseny című kötetét.

A könyvvásárra meghívott három kortárs szerző, Czinki Ferenc, Horváth Viktor és Totth Benedek a Visegrádi Irodalmi Rezidens Program keretében korábban Pozsonyban alkották meg műveiket. A könyvvásár kísérőrendezvényeként Czinki Ferenc a soha meg nem épült pozsonyi metró útvonalán vezetett városnéző sétát, és a Klasszik Lasszó nevű zenei formációval westerntörténetbe ágyazott zenés irodalmi esten lépett fel.

A Közeli szomszédok, távoli nyelvek műfordítói kerekasztal-beszélgetésen a magyar irodalom legfoglalkoztatottabb szlovák tolmácsolói vettek részt, a Szlovák Nemzeti Galériához tartozó Berlinka Caféban pedig az idén Európa Filmdíjat elnyert Borbély Alexandra és szlovák kollégája, Robert Roth színművészek olvastak fel részleteket a könyvvásárra megjelent művekből. A könyvvásár helyszíne az Incheba kiállítási csarnok volt, amely ezúttal a 23. alkalommal megrendezett Pedagogika oktatási segédanyag-kiállításnak is otthont adott. A magyar irodalom idei bemutatkozása a Bibliotéka könyvvásáron a jövő év novemberében esedékes magyar díszvendégséget készítette elő.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.