hirdetés

A hét verse - József Attila: Mikor az uccán átment a kedves

2012. február 6.

Különös módon talál rá az emberre egy-egy vers. Akár a napi agypusztító tévéműsorban is szembejöhet. - A hét verse most József Attila Mikor az uccán átment a kedves című költeménye, amelyet Szekeres Dóra választott.

hirdetés

Mikor az uccán átment a kedves,
galambok ültek a verebekhez.

Mikor gyöngéden járdára lépett,
édes bokája derengve fénylett.

Mikor a válla picikét rándult,
egy kis fiúcska utána bámult.

Lebegve lépett - már gyúlt a villany
s kedvükre nézték, csodálták vígan.

És ránevettek, senki se bánta,
hogy ő a szívem gyökere-ága.

Akit ringattam vigyázva, ölben,
óh hogy aggódtam - elveszik tőlem!

De begyes kedvük szivemre rászállt,
letörte ott az irígy virágszált.

És ment a kedves, szépen, derűsen,
karcsú szél hajlott utána hűsen!

1925. június / 1928


***

Különös módon talál rá az emberre egy-egy vers. Szembejön egy újságban, felemlegeti egy ismerős, meghall egy hasonló sort a rádióban, amelyről eszébe jut egy régi kedves emlék, no meg egy régi kedves költemény. De, hogy az ember az oly sokak által a kereskedelmi televíziózás legmélyebb bugyrából előtörő, legkárosabb műsorában, a Való Világban hallja meg egy játékos szájából a magyar líra egyik legszebb szerelmes versének két sorát, méghozzá pontosan idézve, na azt aztán sose gondoltam volna. Pedig bizony így történt, az egyik villalakó lelkesen osztogatott tanácsokat a másiknak, hogy az hogyan is bűvölje el a harmadikat - készítsen reggelit, mondjon bókokat, adjon virágot - és nem utolsó sorban írjon hozzá verset, valami szerelmeset. Kezdődhet valahogy úgy, hogy 'Mikor az uccán átment a kedves, galambok ültek a verebekhez...' Jól látja VV Attila, ennél jobb kezdés nem is lehet.

Szekeres Dóra

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
Szépia Szépia 2012-02-08 16:47

Jó vagy, hogy így hallottad.
Én meg pont elkeseredtem, hogy ilyen koszolást hogy lehet csinálni; mert úgy mondta, hogy: ,, Mikor az uccán átment a kedves, madarak ültek a verebekhez --- durva, nem is érdemel idézőjelet, legalább valaki utólag szólhatott volna, hogy : 'de ügyes, majdnem jól mondta szegény József Attila versét, csak egy szó más, de hasonló nagyon! '-- elkezdtem gondolkozni, hogy javíthatnám ki, és most látom, Te ideírtad ezt, és ilyen kedvesen -már kijavítva - hallottad.