hirdetés

A (múlt) hét csodái

2011. december 5.

A szentendrei könyvtárat épp bezárásra ítélték az ítélkezők. Krasznahorkai László viszont úgy látta, ezt nem lehet szó nélkül hagyni. Cserhalmi Györggyel és Szörényi Lászlóval ültek tehát a könyvtárban, és könyves-könyvtáros történetek meséltek.  - A hétnek három csodáját meséli Jánossy Lajos. Mindhárom: "Egy másik Magyarország".

hirdetés

Nos, van, amikor három csoda is jut egy hétre.


Csaplár Vilmos A magyarok című könyvének bemutatója az ehhez hasonló eseményekhez képest üdítően egyszerű és bensőséges formában zajlott az Írók boltjában; a szerző halkan üldögélt egy asztalnál, és meghívott vendégeinek dedikálta a kötetet. Voltak szép borok, szép tekintetek, csöndes együttlét.
Egy másik Magyarország.


A szentendrei könyvtárat épp bezárásra ítélték az ítélkezők. Krasznahorkai László viszont úgy látta, ezt nem lehet szó nélkül hagyni. Cserhalmi Györggyel és Szörényi Lászlóval ültek tehát a könyvtárban, és könyves-könyvtáros történetek meséltek.
Szörényi egy kínai könyvtárról számolt be, ahol a tizenötödik században azokra, akiket lopáson kaptak, vagy azon, hogy az udvarban lévő vizes medencékben megmosták a lábukat, netán piszkos kézzel nyúltak a könyvekhez, húsz kiló fogyásra kötelezték, csak ennek teljesítése után vehették igénybe ismét az olvasás hajlékát.
Cserhalmi a tizenhetedik században lángba borult debreceni könyvtárra emlékezett, amelyet a tűzvésztől vizes pokrócokba és ruhákba bújt polgárok védtek élő pajzsként.
Krasznahorkai pedig szintén Kínából indult és érkezett, ahol egy bizonyos, a nedvesedő könyveket megóvó szelet könyvszárító szélnek neveznek.
Megindítóan és fájdalmasan nagyszerű este volt ez is.
Egy másik Magyarország.


Foitl András, a valamikori Tilos az Á, az Egyetemi Színpad büféje, a Ráckert és jelenleg a Libella nevezetű zengerájok innovatívan városalapító működtetője, bizony barátaim, 50 éves lett.
Szombaton a kicsiny bel-budai „cukrászdában” ennek ünneplésére került sor. A nyolcvanas és kilencvenes évek Budapestjének válogatott embereiből álló kompánia gyűlt össze.
Ölelések, összekacsintások.
Korukra csak lezseren legyintő, világító csajok.
Délceg, a lovat még mindig a szőrén ülő fejek.
Sztorik. Ölelések.
Egy másik Magyarország.

Csaplár Vilmos fotóját Szebeni András készítette.

Jánossy Lajos

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.