hirdetés

A Szépírók tiltakozása a József Attila-szobor elmozdítása ellen

2011. november 11.
Az egyik legnagyobb írószervezet, a Szépírók Társasága tiltakozást tett közzé a József Attila-szobor Kossuth térről való elmozdítása ellen. Mint hírt adtunk róla, a rekonstrukciót elrendelő, a tér 1944 előtti képzőművészeti arculatának visszaállításáról döntő országgyűlési határozat alapján a Kossuth-szobron kívül Károlyi Mihály és József Attila szobra is elkerül a Kossuth térről.
hirdetés

TILTAKOZÁS

A budapesti Kossuth tér átépítésére vonatkozó országgyűlési határozatban (szószólója a kulturális bizottság elnöke, József Attila-díjas költő) az is szerepel, hogy József Attila szobrát is vigyék el a térről.

Az átépítés egyik kimondott célja, hogy visszaállítsák a tér 1944 előtti „vizuális képét”. Az egész tervet nemkívánatosnak, sőt képtelennek tartjuk, ám írók lévén, e pontját különösen.

1944 előtt József Attila költészete nem tartozott a magyar politikai elit világképéhez. De a mai magyar társadalomnak, a háborút követő nemzedékek egész sorának eszmélkedését döntő mértékben határozta meg. Nem mellesleg az országhatárokon túl József Attila a legismertebb huszadik századi magyar költő.

Miért ne lehetne korrigálni az 1944 előtti időt és teret?

És szimbolikusan azt is kifejezni, hogy az Ország Háza körül nemcsak politikusok szobra állhat, hanem országos hírű, egyetemes jelentőségű költőé is.

Egy köztéri szobor elmozdítása nem egyszerű városrendezési aktus. Úgy véljük, József Attila Kossuth téri szobrának áthelyezése abban az értelemben is visszaállítaná az 1944 előtti „képet”, hogy utólag azoknak adna igazat, akik nem ismerték el költészetét.

Tiltakozunk a szobor elhurcolása ellen!
           

Szépírók Társasága


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
emká emká 2011-11-11 17:39

A szóban forgó József Attila szobor a későkádárkor ízléséhez – ízléstelenségéhez – igazodik. A lépcsőn sétáló, padon ülő, s hasonló élet közeli szituációkban megmintázott LENIN szobrok fej-lecserélt változata. Giccs a javából: jobbfajta giccs.
A Hatalom 1980-ban ültette József Attilát le a saját árnyékába: szó szerint. Önlegitimációs kísérletként értelmezem. Őrült a disszonancia.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Marton_L%C3%A1szl%C3%B3_%28szobr%C3%A1sz%29
Marton László – akár Varga Imre is – kiváló szobrász, a „Hivatal” elvárásának tökéletesen megfelelő kompozíciót alkotott.
Költőnk hogy állt a hatalommal, – Duna ide, Duna oda – jószívvel foglalt volna itt helyet?
Bosszant a tér átépítése.
Bosszant a tiltakozók kisszerűsége, nem több ez, pitiáner politikai balhénál. Valódi és értelmes kérdéseket kellene föltenni.
Miért kell átírni JA-t? „Verset irok hogy szórakozz / adjon kezet ki megmaradt / az irodalmi klikkeken / ez a versem is elakad.”