hirdetés

Aferim! – Írómozi Láng Zsolttal

2017. november 27.

A Litera Írómozi című sorozatának vendége 2017. november 29-én, szerdán 19 órától Láng Zsolt, a választása pedig Radu Jude: Aferim! című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Jánossy Lajos vezeti a Nyitott Műhelyben.

hirdetés

Az Írómozi nevű írói filmklubban kortárs írók kedves filmjeit vetítjük havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.

2017. november 29-én, szerdán 19 órától Láng Zsolt lesz a vendégünk a Nyitott Műhelyben. Az Írómozi új évadának első három része – köztük ez az est is – a Litera Kilátó (határon túli kortárs szemle) című sorozata Erdély irodalmáról szóló fejezetének része.


AFERIM!
Feliratos, román film, 108 perc, 2015

A XIX. századi Havasalföldön játszódó történet főhőse Costandin (Teodor Corban), akit egy cigány rabszolga (Cuzin Toma) megtalálására bérelnek fel. A rabszolga azután szökött meg a bojár földjéről, hogy együtt hált annak feleségével, most bujkál a megtorlás elől. Costandin és fia (Mihai Comănoiu) lóháton vágnak neki az útnak, hogy visszahozzák a szökevényt, útjuk során a fiú végre közelebb kerülhet apjához, akit eddig alig ismert. Constandin próbálja úgy a kemény körülmények közötti túlélésre nevelni a kamaszt, hogy közben emberségre is tanítsa.

Szereplők: Costandin: Teodor Corban; Carfin Pandolean: Cuzin Toma; Ionita: Mihai Comanoiu; Iordache Cîndescu: Alexandru Dabija, valamint Luminiţa Gheorghiu, Alberto Dinache, Mihaela Sîrbu, Şerban Pavlu, Dan Nicolaescu.
Rendező: Radu Jude; forgatókönyvíró: Radu Jude, Florin Lăzărescu; OPERATŐR: Marius Panduru; díszlettervező: Augustina Stanciu; jelmez: Dana Păpăruz.

„A klasszikus westernelemek és trágársággal vegyes morbid humor az alappillérei Radu Jude román rendező harmadik filmjének, ami a Steve McQueen 12 év rabszolgaságára és Jim Jarmusch Dead Manjére adott frappáns kelet-európai válasz. (...) Az Aferim! Radu Jude XXI. századi énünk elé tartott torz tükre, ami történelmi parabola és egyben egzisztencialista dráma is. A kényes kérdések feltevésén túl rámutat vele, hogy közel két évszázaddal később élhetünk lényegesen nagyobb kényelemben, rendelkezhetünk több információval, mint a történelem során bármikor, az eltelt idő dacára előítéleteink és ellentéteink szemernyit sem változtak. Pesszimista véleményével a rendező a hazájában tapasztalt rasszizmus és társadalmi fóbiák mélyen a múltban gyökerező eredetét látja igazoltnak.” (AeonFlux)

„Az Aferim!, vagyis 'Bravó' című, westernelemekből épített road movie a román újhullám legújabb zászlóshajójaként megérkezett Magyarországra. Berlini világpremierje sem véletlen a XIX. századi cigány rabszolga kálváriájának, ami hamleti és candide-i módon szól, hogy aztán a végén mindenki feltehesse a kérdést: a jó valóban megkapja-e méltó büntetését?” (Filmtekercs)

A filmmel Radu Jude a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (2015) elnyerte a legjobb rendező Ezüst Medve-díját.

TRAILER:


TOVÁBBI ESEMÉNYEK:
- 2018. január 8. 19 óra: Írómozi Selyem Zsuzsával (film: Jim Jarmush: Down by Law / Törvénytől sújtva) - Beszélgetőtárs: Fehér Renátó.
Az Írómozi január 31-én folytatódik.

Az eseményhez itt lehet csatlakozni a Facebookon.

Az Írómoziról bővebben ITT olvashatnak.

Helyszín: Nyitott Műhely - Budapest 1123, Ráth György utca 4.


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.