hirdetés

Agárd, bor, irodalom, youtube

2009. november 3.
Sejthetőek a következményei annak, ha egy írótábor egyik fő tematikája a bor és a borfogyasztás. - Falvai Mátyás beszámolója a FISZ agárdi táboráról.
hirdetés

Sejthetőek a következményei annak, ha egy írótábor egyik fő tematikája a bor és a borfogyasztás. Különösen akkor, ha a vendéglátó  nagyvonalúsága folytán korlátlan mennyiségben állnak a vendégek rendelkezésére kiválóbbnál kiválóbb borok. A hangulat innentől kezdve szavatolt, a művészetnek „meg van ágyazva”.

A Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) hagyományos agárdi táborába érkezve örömmel konstatáltam, hogy – gyakorlatilag a szervezet fennállása óta először  – igazán méltó körülmények között kapott helyet a két és fél napos program (október 30 – november 1.). A Simon Panzió, és a kifogyhatatlan borforrást szolgáltató hatalmas borospince, a kulturált szobák, a fűtött társalgó: mindez ámulatba ejtő luxus egy harcedzett FISZ-tábor látogató számára, aki szocreál betonkockákhoz, széltől fütyülő nyílászárókhoz, kórházi ágyneműhöz és csüggesztő neonfényekhez szokott az évek során. További újdonsága az idei tábornak, hogy az előadások helyett a műhelymunkára helyeződött a hangsúly, Mészáros Márton vezetése mellett kritikaírói, Szentmártoni János közreműködésével költői műhelymunka folyt két napon keresztül, míg Csepregi János vezette a prózaírói műhelyt. Jóllehet én magam nem vettem részt aktívan a műhelyek munkájában, örömmel láttam, hogy tényleges munka folyt, a költői csoport foglalkozásai élénkebbnek tűntek, a prózaírói műhely viszont az elmélyültség látszatát keltette a laptopok fölé görnyedő tagjaival (hogy ez nem csak látszat volt, azt végül a műhelymunkák eredményét bemutató felolvasás bizonyította).

Számomra üdítő különbség a JAK-táborhoz képest, hogy nagyobb figyelem övezi a felolvasásokat. A szokásos péntek esti felolvasást ez alkalommal az idei évben a FISZ Könyvek sorozatban megjelenő szerzők (Szőllőssy Balázs és Debreceni Boglárka) és a FISZ senior alkotói, L. Simon László és Kollár Árpád tartották. A felolvasás után felerősödött a tagok hiányérzete, amit az okozott, hogy Mócsai Gergő még nem érkezett meg, ez pedig a FISZ-alapító eddigi gyakorlatát tekintve nonszensznek tűnt, abban mindenki egyetértett, hogy nincs FISZ-tábor Mócsai nélkül. Nem is váratott sokat magára, így aztán semmi nem állta útját a hajnalig elnyúló, össznépi boldogságnak, kötetek és vélemények cseréltek gazdát, finom szóváltást szenvedélyes ordítás követett, fogyott a bor és természetesen egy percre sem szűnt a legkülönbözőbb tónusokban előadott nevetés.

Furcsamód a FISZ tábor megnyitója, jóllehet a tábor már péntek délután óta tartott, szombat délelőttre csúszott, ahol jelen volt Gárdony polgármestere, ezt követően Gazda Albert újságíró-blogger (a Művelt Alkoholista egykori bloggere, jelenleg az Albert gazda-blog szerzője, aki külön bejegyzést is szentelt a programnak utólag) és Bengi László tartott élvezetes előadást „Az esztétikai és a közvetlen tapasztalat” címmel, amely a programleírás megfogalmazása szerint „a borfogyasztás közvetlen tapasztalatáról, a borral kapcsolatos diszkurzív rendszerekről és a borfogyasztás hermeneutikájáról” szólt. Az elméletet gyakorlat követte, borkóstolás és pincelátogatás volt soron, majd ebéd. Időközben befutott Király Farkas, a másik nélkülözhetetlen senior-tag, de mint kiderült csak villámlátogatást tett körünkben. A délutáni újabb műhelymunkát bojkottálva az idén is meglehetősen erős győri frakcióval (Sütő Csaba András, Szalai Zsolt, Mészáros Urbán Szabó Gábor, Ágoston Csilla és jómagam) fogyasztottuk az előrelátó módon betárazott metaxát, és megpróbáltuk eljátszani a trükköt, amit a reklámban láttunk, hogy tudniillik megállítjuk a palackkal a naplementét, ezt a törekvésünket azonban nem koronázta siker.

Noha a megnyitó csúszott egy napot, a közgyűlést viszont egy nappal előre hoztuk, vacsora előtt végigzongorázva Bednanics Gábor, a FISZ elnöke vezényletével a rutin-kérdéseket, emésztés helyett pedig a műhelymunkák eredményét tárták a szerzők a közönség elé. Jahoda Sándor, Gláser Diána, Türjei Zoltán, Ágoston Csilla, Katona Gábor, Rojik Tamás és Vargha Márk Péter olvastak fel műveikből, ám a hosszas névsor ellenére a figyelem mindvégig lankadatlan maradt. A felolvasást követően a másnap déli indulásig egy egyöntetű, megszakítás nélküli (alvással is csupán egy-két órányit megfűszerezett) időszak következett, amely természetesen változatlanul a Velencei-tó környéki borok jegyében telt. Egy hirtelen felbukkant és kézről kézre vándorló gitárnak köszönhetően FISZ-unplugged est bontakozott ki, és hajnali hatra három igazság kristályosodott ki bennem: 1. minden buli hosszabb-rövidebb időre hervasztó youtube-partyvá alakul, 2. italozó értelmiségiek körében, különösen ha gitár van a közelben, bármennyire rettenetes is ez, elkerülhetetlenül és hátborzongatóan felharsan egy idő múlva az „István, a király”-blokk és a KFT-től az „Afrika”, 3. Mócsai Gergőt nem lehet elpusztítani.

(A fotókért köszönet illeti Edvi Tímeát.)

 

Falvai Mátyás

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.