hirdetés

Arany, Csáth, angyalok és Kálmán Imre Központ

2018. január 16.

Többek közt négy új, az Arany János-emlékévhez kapcsolódó kiállítással, Csáth Géza-, Szántó Piroska- és Jékely-tárlattal készül idén a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), és megkezdi munkáját a Kálmán Imre Központ. – Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója kedden évnyitó sajtótájékoztatót tartott. Ott jártunk.

hirdetés

A Petőfi Irodalmi Múzeum tárlatot rendez Arany János és a spiritizmus kapcsolatáról Képmutogatók címmel, valamint Országh Antal fotóin keresztül igyekszik bemutatni, mit láthatott a költőfejedelem a modernizáló Budapestből. A Toldihoz kapcsolódva bábtörténeti kiállítást is terveznek, valamint külön tárlaton mutatják be Arany János kortársa, Erdélyi János (1814-1868) költő és népdalgyűjtő munkásságát halálának 150. évfordulója alkalmából – jelentette be Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója a keddi sajtótájékoztatón.

Prőhle Gergely a PIM legfontosabb tavalyi beszerzései között említett három, Arany Jánoshoz és családjához kapcsolódó fényképet (egy 1863-as családi fotó, Arany botos-kalapos fotográfiája és Arany unokájának, Szél Piroskának nem sokkal a halála előtt készült fényképe), valamint Berény Róbert festőművész, a Nyolcak tagja 1929-ben készült Füst Milán-portréját is. Ugyancsak a múzeum gyűjteményébe került Berény Róbert Varró Istvánról – Füst Milán barátjáról – készült ceruzarajza, valamint Jan Styka lengyel festőművész Petőfi a nagyszebeni ütközetben című vázlata, amely a magyar kormány által 1898-ra rendelt Bem-körkép egy részletéhez készült.

A PIM Kézirattárát gazdagította 2017-ben egyebek mellett Kabdebó Tamás irodalmi levelezése, Reményik Sándor és Radnóti Miklósné több levele, valamint Szilágyi János György irodalmi vonatkozású hagyatéka. Az új szerzemények között vannak Jókai Mór, Szabó Magda, Sinka István, Mészöly Miklós, Weöres Sándor, Petri György, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Tandori Dezső és Péterfy Gergely kéziratai is.


A PIM, a Kassák Múzeum és az Ady Emlékmúzeum látogatóinak száma 2017-ben együttesen meghaladta a 60 ezer főt. A Mesemúzeumot több 17 ezren látogatták meg, a Bajor Gizi Színészmúzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) kiállításait több mint 19 ezren látták. Az Arany-busz mozgókiállítását 35 ezren tekintették meg – emelte ki Prőhle Gergely.

Kitért arra is, hogy az ötlete nyomán (berlini követként ismerte meg Kálmán Imre leszármazottját, Kálmán Yvonne-t) Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tavaly jelentette be, hogy a magyar operett történetének és kiemelkedő életműveinek kutatására létrehozzák a Kálmán Imre Központot. A központ 2018-ban a PIM szervezetében, de önálló egységként kezdi meg működését, vezetője Jákfalvi Magdolna színháztörténész, egyetemi tanár. A koncepció kidolgozásában együttműködő partner a Budapesti Operettszínház vezetője, Lőrinczy György. A Kálmán Imre Központ idei, szakmai konferenciákat és kötetkiadást is felölelő tevékenységét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 20 millió forinttal támogatja.

A Kálmán Központ célja a magyar zenés színház eseményeihez kapcsolódó kulturális emlékezet feltárása, a kapcsolódó életművek minél teljesebb körű gyűjtése, sokoldalú bemutatása és közvetítése. A zenés színházi műfaj legismertebb magyar szerzői – Kálmán, Lehár, Huszka, Ábrahám, Eisemann – Budapestről indulva váltak világhírűvé. A tervezett kutatóközpont feladata, hogy nemzeti archívumként és nemzetközi kutatóbázisként működve kutathatóvá tegye a magyar zenés színház szerzőinek életművét, ugyanakkor a nemzetközi kulturális köztudatban Magyarországhoz kösse azt. A XX. századi európai identitást alakító dallamok a magyar zenei örökség részét képezik, így szerzőik életműve egy jövőbeli közös gyűjteményt, nemzeti archívumot, tudományos feldolgozást és nyilvános elérési felületet érdemel és igényel. E feladat első lépéseit tesz meg a Kálmán Központ 2018-ben.

A PIM 2018-ban tárlatot szentel Csáth Géza, Szántó Piroska és Jékely Zoltán művészetének is. „Kisebb, de nagyon tartalmas" kiállítást rendez a múzeum Heinrich Böll irodalmi Nobel-díjas német író magyarországi kapcsolatairól – emelte ki Prőhle Gergely.

Idén elkezdődik a Bajor Gizi Színészmúzeum állandó kiállításának megújítása, tárlatot rendeznek Harangozó Gyula, Békés Itala, Hubay Miklós és Bubik István életművéről, valamint kiállítást szentelnek Csehov magyarországi recepciójának is.

A Kassák Múzeumban egyebek mellett Albert Ádám kortárs képzőművész tárlata nyílik 2018-ban. A sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum a helyi identitás erősítését helyezi előtérbe, idén egy új helytörténeti tárlat létrehozását tervezik – fűzte hozzá Prőhle Gergely. Elmondta azt is: a PIM Nyári Fesztivál központi témája idén a közép-európai együttműködés lesz.

A Balassi Intézettel közösen Bánffy Miklós-tárlatot és Molnár Ferenc-vándorkiállítást terveznek, idén is lesz Margó Fesztivál a PIM-ben, a Weöres-vándor erdélyi városokba indul: Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron lesz látható, valamint a Sárkányok mindig lesznek kiállítás nagy sikerére tekintettel idén az angyalokról is várható hasonló jellegű tárlat.

MTI / Litera, Fotó: PIM


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.