hirdetés

Arany János a Margón

2017. június 7.

Az idei, Arany-emlékévre eső Margó Irodalmi Fesztiválon három Aranyhoz kapcsolódó programon vehetnek részt az érdeklődők.

hirdetés

Elsőként június 9-én, pénteken 20.30-kor a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán Kedvencek temetője: Toldi címmel a Bob és Bobék Orchestra várja a látogatókat.
Az est során közreműködik: Dunajcsik Mátyás, Karafiáth Orsolya, Kiss Tibor Noé, Maros András, Péterfy Gergely és Szabó T. Anna.
Toldi Miklós 170 éve kapta fel a malomkövet. A magyar irodalom zord, magányos, sértett, de roppant erejű hősét hívjuk vendégül egy estére. Így olvassuk ma Arany Jánost.

Június 9-én, 22.00-kor a PIM Dísztermében Éjszaka a múzeumban: Fehér lepedőjét mossa címmel kezdődik a következő program.
Tolnai Hella a Szegedi Nemzeti Színház és a #Sohavégetnemérős színésznője, valamint Bakonyi Alexa SZFE-s diák és a Terminal Workhouse színésze kalauzolnak árkokon és bokrokon a Front PopUp Színház színeiben. Közreműködik továbbá: Barlog Károly, Czinki Ferenc, Erdős Virág, Molnár T. Eszter és Potozky László.
A 19. században Arany János csúcsra járatta a ballada műfaját. Gyilkosságról, történelemről, nemzetről, bűnről és bűnhődésről szóló szövegeit ma már akár krimiként vagy thrillerként is olvashatnánk. Arany költészetének sötétebb, búskomorabb világát, a balladáit mesélik újra, írják át vendégeink.
A rendezvény a József Attila Körrel közös szervezésben valósul meg, előzetes regisztrációhoz kötött.

Június 11-én, vasárnap 17.30-kor a PIM kiállítótermében kerül sor Péterfy Gergely tematikus tárlatvezetésére: Önarckép álarcokban.
Arany János emlékkiállítás című tárlat megidézi a magyar irodalom egyik legnagyobb klasszikusáról a köztudatban élő képet, és a költő kevésbé ismert arcaival is igyekszik megismertetni az érdeklődőket.
A program a PIM-mel közös szervezésben jöhet létre, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

A Margó fesztivál valamennyi programjára a belépés ingyenes.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.