hirdetés

Aranyvackor-díj az igényes gyermekkönyvekért

Megvannak a nyertesek

2007. március 6.
A Pozsonyi Pagony (kiadó és könyvesbolt) Aranyvackor pályázatának díjkiosztó ünnepségét 2007. március 5-én délelőtt rendezték meg a Kogart Házban. A fődíjat Gévai Csilla vihette haza, de több elismerő oklevelet és tíz különdíjat is kiosztottak.
hirdetés

A Pozsonyi Pagony (kiadó és könyvesbolt) Aranyvackor pályázatának díjkiosztó ünnepségét 2007. március 5-én délelőtt rendezték meg a Kogart Házban. Kovács Eszter, a pályázat szervezője és Paulovkin Boglárka, a pályázat kitalálója örömmel tekinthettek végig a Kogart-ház zsúfolásig telt első szintjén, melynek hátsó traktusában a  falon lógó Haraszty-képek között rendezték be a pályamunkákból nyílt kis kiállítást, melyet néhány nap múlva az Uránia mozi kávézójában láthat majd a közönség.
 
A pályázat illusztrátorok és meseírók számára szólt. Mint a zsűri tagjai közül Kovács Eszter elmondta, számos pályamunka érkezett, rengeteg fiatal tehetség keresi a kibontakozás lehetőségeit ezen a területen. Az eseményt vezető, a zsűritagokkal beszélgető Scherer Péter a pályázatra beküldött mesék közül hármat olvasott fel (ezek egyike az Ez az év is jól kezdődik, Nádori Lídia meséje volt).
 
A zsűri tagjai között Paulovkin Boglárka, Kovács Eszter, Lantos P. István, Rófusz Ferenc és az eseményen betegség miatt résztvenni nem tudó Békés Pál szerepelt. Az Aranyvackor díj fő védnöke Marék Veronika volt, aki a díjak átadása után a gyerekirodalom egykori mostoha helyzetére emlékeztette az egybegyűlt közönséget, s elmondta, számára az első igazi élmény a Bolognai Gyermekkönyv-kiállítás- és vásár volt, ahol úgy érezte, valóban fontos, amit csinál. Itt, az Aranyvackor pályázat létrehozásával szintén hasonlóra tett kísérletet a Pozsonyi Pagony gárdája, s szerencsére szép számmal találtak támogatókra is.
 
Az első meghirdetett Aranyvackor pályázat fődíját, a Pozsonyi Pagony által felajánlott Aranyvackor díjat , mely 100 000 Ft pénzjutalommal járt együtt, Gévai Csilla vihette haza.
 
Gévai Csilla és Rófusz Ferenc (fotó: Kardos Zsuzsa)
 
Dicsérő okleveleket kaptak a Gyöngyösi Adrienn-Szecsődi Leó, a Kun Fruzsi-Kutas József, a Forró Orsolya-Koncz Tímea, a Rácz Nóra-Beyle Henriett és a Drescher Mária-Gurbai Sándor párosok.
 
Kovács Eszter, a Pozsonyi pagony vezetője elmondta, hogy a díj meghirdetése után nagy érdeklődés mutatkozott a különdíjakra: összesen tíz különdíjat tudnak kiosztani, ezek közül ötöt könyvkiadók ajánlottak fel, s ez a díjazott szerzők számára egyúttal megejelnési lehetőséget is biztosít majd, ha nem is a pályázatra nevezett munkájukkal.
 
Kovács Eszter és Scherer Péter (fotó: Kardos Zsuzsa)
 
A Pagony-különdíjat a legkönyvretermettebb könyvnek a Kovács Gergely-Bakondi Gábor-Mezei Gábor trió kapta Kistesóm születik című alkotásukért. A Csimota kiadó különdíját a legeredetibb illusztrációért Szolnoki Beatrix vihette haza, a díjat Edinger Katalin, a Csimota Kiadó szerkesztője adta át. A Könyvmolyképző több különdíjat is felajánlott, így a legelevenebb szövegért Kocsis Pétert ismerték el, a legszebb hagyományos felfogásban elkészített illusztrációért Farkas Beátát. A Móra-különdíjat Lackfi János és Mester Kata kapták. A Naphegy Kiadó különdíját a pályamunka magas színvonaláért, míves kivitelezéséért, művészi teljesítményéért Gyöngyösi Adriennek ítélték oda. A Kogart is felajánlott különdíjít: ők a legötletesebb, legkreatívabb illusztrációt díjazták, nyertesük  Makhult Gabriella lett.

Az Élet és Irodalom különdíját a legjobb szövegért Szijj Ferenc kapta. Az Egyszervolt különdíját a leginkább képernyőre való képnek/szövegnek a Tasi Kata - Rubik Anna páros vihette haza. A Csodaceruza különdíját a legprogresszívebb gyerekkönyvtervért Forró Orsolyának és Koncz Tímeának ítélték, a Minimax-különdíjra a gyerekek szavazatai alapján Bujdosó Miklós volt jogosult. A Budai Rajziskola a legígéretesebb és legfiatalabb pályázónak, Ferenc Rékának ítélte oda felajánlott különdíját.
 
A kiállításon is szereplő illusztrációk és írások egy része a Csodaceruza honlapján és a minimax honlapján is megtekinthető. (A galéria képeit Kardos Zsuzsa készítette.)
 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.