hirdetés

Átadták a Déry-díjakat!

2015. október 17.

2015. október 16-án, pénteken átadták az idei Déry Tibor-díjakat. Bíró-Balogh Tamás író, irodalomtörténész, Sántha József író, kritikus és Szlukovényi Katalin költő, kritikus, műfordító vehette át az elismerést.

hirdetés

A Déry Tibor-díjat évenként olyan alkotók kapják, akik a magyar irodalom művelésében kimagasló eredményeket értek el. A Déry Tibor Alapítvány és a díj Déry Tibor özvegyének végakarata alapján jött létre. Vagyonát a magyar államra hagyta azzal a feltétellel, hogy annak értékesítése után a befolyt összeg kamataiból, illetve a művek jogdíjaiból kimagasló irodalmi tevékenységű művészeket díjazzanak. A díjak átadása a névadó születésének évfordulóján, október 18-án (illetve e dátum közelében) történik. Az első díjat (akkor még Déry Tibor-jutalom néven) 1984-ben adták át.

A kuratórium szakmai zsűrijét az első időszakban Keresztury Dezső, a leghosszabb ideig Réz Pál vezette. A zsűri tagjai ma: Ilia Mihály, Keresztesi József, Lator László, Závada Pál (elnök).


A 2015. évi díjazottak:

Bíró-Balogh Tamás író, irodalomtörténész 1975-ben Gyomán született, tanult újságírást, dolgozott szerkesztőként, 2009-től pedig a modern magyar irodalom oktatója a szegedi egyetemen, ahol a diplomáját is szerezte. Önálló kötetei: Egy füzet magánélete (novellák, jelenetek, 1993) Nemlétező dolgok (prózák 2004), Álmodozók irkafirkája (tanulmányok 2006), Tollvonások (tanulmányok 2009), Mint aki a sínek közé esett (tanulmányok Kosztolányi Dezsőről, 2014).

Sántha József író, kritikus – több mint egy évtizede rendszeresen jelennek meg novellái, kritikái és tanulmányai a Holmiban, a Jelenkorban, a Tiszatájban, a Műútban és másutt. Esszékötete Talányaink összessége címmel 2013-ban, A télgyűlölő című novelláskötete pedig 2015-ben jelent meg.

Szlukovényi Katalin költő, kritikus, műfordító Győrben született 1977-ben, ott érettségizett, utána az ELTE magyar-angol szakán szerzett diplomát, majd PhD-fokozatot a modern angol-amerikai irodalom programban. Első verseskötete, a Kísérleti nyúlorr 2005-ben jelent meg, a második, a Hamis nosztalgiák pedig 2013-ban.

A laudációkat hamarosan olvashatják a Literán!

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.