hirdetés

Átadták az Év Gyermekkönyve díjakat

2015. június 9.

Az idén a legjobb gyerekkönyvíró Kollár Árpád, a legjobb ifjúsági könyv írója Lakatos István lett. A legjobb illusztrátornak Hanga Rékát, a legjobb fordítónak Nádori Lídiát, a legeredetibb könyvnek a Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című, a Pozsonyi Pagony kiadónál megjelent kötetét ítélte a zsűri.

hirdetés

A díjakról ítélő kuratórium összeállítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Magyar Gyerekkönyv Fórumot (HUBBY, az IBBY magyar szekciója) és a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyarországi Egyesületét kérte fel - mondta el Pompor Zoltán, a HUBBY elnöke a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett szombati díjátadón. Emlékeztetett: a hazai gyerekkönyves civil közösségben változások történtek az elmúlt időszakban. Idén februárban megalakult a Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY), amely a bolognai könyvfesztiválon felvételt nyert a Gyermekkönyvek Nemzetközi Szervezetébe (IBBY), immáron hivatalosan magyar szekcióként.

Az elnök hozzátette azt is, hogy az év gyerekkönyve díjat hagyományosan az Ünnepi könyvhéten és Gyermekkönyvnapokon osztják ki. Idén a zsűri tagjai és a kategóriák is nyilvánosak voltak. A zsűri tagja volt Besze Barbara kritikus, Csájiné Knézics Anikó tanító, Kucska Zsuzsanna könyvtáros, Rényi Krisztina illusztrátor, Szekeres Nikolett kritikus, Gombos Péter egyetemi oktató és Pompor Zoltán HUBBY elnök.

A díjakat az Emmi összesen 1 millió forinttal, díjanként 200 ezer forinttal támogatja - tájékoztatott. A legjobb gyerekkönyv elismerést Kollár Árpád, a Csimota kiadó gondozásában megjelent Milyen madár című verseskötetéért érdemelte ki. Szepesi Nikolett kritikus véleménye szerint "Kollár Árpád annyira bátran és elemien határoz meg egy fiktív nézőpontot, hogy abban már nem keressük a sokszor hiányolt gyerek szemszöget, és nem kérhetjük rajta számon a felnőtt olvasó elvárásait sem, hiszen e kettő egyszerre érvényesül".

Lakatos István Óraverzum (Tisztítótűz) című regényéről, amely a Magvető Kiadónál látott napvilágot, Gombos Péter úgy vélekedett: a jó sci-fik szinte minden erénye megvan a kötetben, s a "regény annyira friss, annyira szellemes s mindamellett oly mértékben előzmény nélküli a magyar ifjúsági irodalomban, hogy kétségkívül megérdemli a díjat".

A Cerkabella kiadónál megjelent Bibedombi szörnyhatározó illusztrátori munkájáért Hanga Réka vehette át a legjobb illusztrátornak járó díjat. "Hanga Réka illusztrációi elgondolkodtatók, és ugyanúgy, ahogy a szöveg a kép nélkül csökevényes, a kép a szöveggel, sőt sok esetben a képaláírásokkal együtt ad támpontokat egy-egy félelmetes vagy kevésbé félelmetes lény megértéséhez" - hangsúlyozta Besze Barbara.

A legeredetibb könyv díjat Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című, a Pozsonyi Pagony kiadónál megjelent kötete kapta. Kucska Zsuzsanna méltatása szerint "Dániel András egész kis világot teremtett a kuflikkal, ezekkel a bumfordian aranyos és humoros lényekkel. Köteteit olvasva, nézegetve kuncoghatunk, nevethetünk és beszélgethetünk. Ez a kötet mesekönyv, böngészőkönyv, interaktív képeskönyv, vicces is, szórakoztató is, fantáziadús, eredeti könyv."

A legjobb fordító Nádori Lídia lett, a Kolibri kiadónál megjelent Torzonborz újabb gaztettei című munkájának magyar nyelvre ültetéséért. Pompor Zoltán kiemelte: Torzonborz most már valószínűleg évtizedekig az esti mesék szereplője lesz, mert felolvasva legalább olyan jól gördül a szöveg, mint amikor némán elmerülünk benne. "Torzonborz nevét és vidám gaztetteinek élményét Nádori Lídiának köszönhetjük, aki sokoldalú író, műfordító" - hangsúlyozta.

forrás: hirado.hu

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
sziro-sziro sziro-sziro 2015-06-12 15:16

*Az értelmiségi munka megvetendő.
*Könyvet írni bűn.
*Az információ méreg.
*Általában mindenki hülyeséget csinál.
I.
Minden meg van írva, amennyi kell. Életünkben 1500 könyvet érkezünk elolvasni, de hát ennyit már rég megírtak! Mo.:14 000 könyv/év, 36 könyv/nap, 4000 író ír. Ha olvassuk ezt, nem olvassuk azt. Dobjuk ki a klasszikusokat? Mi az, amit még nem mondtak el emberről, istenről, világról? Pont az én bölcsességem hiányozna a világ könyvespolcáról? Megvenni, belelapozni, félretenni. Ne vegyünk könyveket, vegye meg a könyvtár! Jaj annak, aki könyvet választ és nem bölcsész, koncertre megy és nincs zeneiskolája, képtárt látogat és nem tanult festészetet!

Megszületett a gyorsnyomtató, meghalt az írás. Gutenberg lejárt. Rájöttek: a fehér alapon fekete rovátkákat nem lehet megenni. A tudás ingyenes lesz, hordozói munkanélküliek. Ne gyártsunk írásszemetet! Írj ismét kézzel – jobban megfontolod! Ne tömd tele lakásod papírral, benned legyen! (Író-olvasó találkozót rendeztek: eljött az író és eljött az olvasó).

Nincs más tudás, amit a magyar paraszt ne tudott volna.

II.
A tömegtársadalom sodródik. A mozgalmaknak is végük. Nincs átjárás: Jaj, ha egy galambász betéved a nyulászok közé! Egyes ember sem oszt, sem szoroz. Ha volna is történelmi ember, nem ismernénk föl. (Teréz-anya-szindróma). Kézfogás csak vaskereszttől felfelé – lefelé farba rúgás?
Önmítosz-építők, ön-nevesítők, krisztus-komplexussal "áldottak": Kis jót a sajtónak – nagy koncot stikában magamnak.

Sztárimádat: szórakoztató iparosokat fizetünk, elveszítettük önszórakoztató képességünket. Tüzet rakni sem tudunk, csupa gombnyomogató szaladgál itt. Betelefonáló: Nem elég, hogy fizetem, még csináljam is? Ne beszéljünk mikrofonba, emberhez beszéljünk! Ne szolgálj ki médiát! Ne adj hír-árut az újságírónak, benzint vesz rajta. Ő vele mi van? A költő megénekli a rétet-erdőt, aztán autójával legázolja. Mindig ugyanazok mondják el ugyanazt ugyanazoknak.

(A sasadi tsz levele a Pestiekhez, Ökokiskáté, Új Péter NSZ 15VI10)