hirdetés

Ayhan Gökhan: Krémes Rippl-Rónai

2018. augusztus 3.

P. József már meghalt, nincs következménye, ha leírom: Rippl-Rónaiakat hamisított, a családeltartás szép példája végett. Egyszer nekem is küldött tízezer forintot a hamis Rippl-Rónaiból, én is hasznot húztam volna a hamisításból, ha később nem veszik el tőlem a pénzt. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Ayhan Gökhan írása.

hirdetés

Amikor megláttuk a konyhakövön a csomag francia krémest, mama rögtön tudta, bátya kijött a börtönből. Bátya volt a családban az első, aki szerepelt nyomtatásban megjelenő lapokban (például a Zsaru magazinban). Igaz, a cikkben hiányosan szerepelt: P. József néven. P. József majdnem P. Howard, a hazugság eltérő gyakorlataiban dobogósok mindketten.

P. József már meghalt, nincs következménye, ha leírom: Rippl-Rónaiakat hamisított, a családeltartás szép példája végett. Egyszer nekem is küldött tízezer forintot a hamis Rippl-Rónaiból, én is hasznot húztam volna a hamisításból, ha később nem veszik el tőlem a pénzt. Mikroszkópot akartam venni belőle, és azóta se vettem mikroszkópot. Én nem hamisítottam soha, de azért 2012-ben, bátya iránti tiszteletből, írtam egy legendás magyar hamisítóról a Népszabadság Magazinba. Rippl-Rónainak Kaposváron volt villája a festményeiből, bátya Kaposváron volt előzetesben a Rippl-Rónai-festményeiért. Jó volt a beszélőn, mert minden látogatás után várt minket biliárdra egy ottani kocsma. Egy dolog nem volt jó a beszélőn: a bátyától elvett cipőfűző (meg ne próbálja felakasztani magát). Tizenhárom éves voltam kamaszkorom legszebb nyarán.

Amikor az interjúalanyom a galériatulajdonos Virág Judit volt, és a majdnem húszéves történetre rákérdeztem, Virág Judit tudtán kívül félretájékoztatott, mert szerinte a hamisítványokért egy ügyes kezű rajztanár a felelős. Az ügyes kezű stimmel.

Onnan tudta mama, hogy bátya kijött a börtönből, hogy rajta kívül senki nem tudott volna bedobni egy csomag francia krémest a földszint nyitott ablakán sértetlenül. Még Rippl-Rónai, még Hory Elemér sem.

Érdekes, akárki hallotta tőlem a hamisítás-történetet, nevetett, Tolnai Ottó és Bereményi Géza is nevetett, Méliusz József, Palasovszky Ödön és Galsai Pongrác is nevetett volna, a Jóisten is nevetett szerintem. Kamaszkorom legszebb nyarán a francia krémes volt a legszebb sütemény.

Ayhan Gökhan

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.