hirdetés

Az Előhívásban Lénárd Sándor: Római történetek

2019. január 7.

2019. január 9-én, szerdán 19 órakor a Nyitott Műhelyben Lénárd Sándor: Római történetek (Magvető, 1969, 2011) című könyve az Előhívás témája.

hirdetés

2019. január 9-én, szerdán 19 órakor a Nyitott Műhelyben Lénárd Sándor: Római történetek (Magvető, 1969, 2011) című könyve az Előhívás témája.

Lénárd Sándor Rómában, Adriettával

A beszélgetőtársak: TÓTH-CZIFRA JÚLIA, NÉMETH GÁBOR, REMÉNYI JÓZSEF TAMÁS és JÁNOSSY LAJOS.

„Nagyon-nagyon kevesen vannak azok, akik egyszerűen csak tanúk, és elmondhatnak egy történetet: én ezt láttam. Ezt hallottam, így volt." (Lénárd Sándor)

RÉSZLET A KÖNYVBŐL:
„Fordulhatott volna a világ. Velencében beszéltem egy francia úrral, aki jól ismerte a helyzetet. "Mussolininak gyomorfekélye van - mondta -, sokat betegeskedik." Ez a gyomorfekély áttörhet. A gyomorfal négy-öt milliméter vastag - talán csak ennyi választ el a békétől. Két réteg izom és egy hártya. A fekély mélyül, vérzik, áttörik. Az operáció elkésik. Temetés. Aztán a hadsereg és a párt összecsapnak a hatalomért - sőt, talán még temetésre sem kerül sor. Németország elveszíti leghívebb csatlósát, épp amikor megindult a diplomáciai harc a csehországi németek bekebelezésére. A feszültség enyhül. A diktatúra megáll és elpusztul. Az álló diktatúra fölborul, mint az iramát vesztett karika." (Római történetek)

A RÓMAI TÖRTÉNETEKRŐL:
„1938., 1943. Két olyan évszám, melyek hallatán kevés ember van, akinek nem egyből a háború, az éhezés, a szenvedés, a halál jut eszébe. Egyre kevesebben vannak, akik ott voltak, akiknek az a borzalom volt a gyermekkoruk, vagy a fiatalságuk. Lénárd Sándornak az volt. Ugyan az író közel 40 éve nincs már közöttünk, de életének egy részét – ezt a részét – papírra vetette. Egy élettörténetet, egy 28 éves férfi mindennapjait, aki rossz korszakban volt rossz helyen, ahol a harc nem messzi országokban folyt, és nem „csak" az utca túloldalán, hanem házaikban is minden falat ételért, a holnapért, az életért. A fiatal orvos a fasizmus elől menekülve, átutazóként, „csupán" vízumért érkezett Rómába, de addig is enni kell, így hát elvállalt minden munkát, ami hozhat pár lírát. Hamar megszerette azonban az Örök Várost, az embereket, az utcákat, a szökőkutas tereket - mindez jó időre magához is láncolja" – írja az Ekulturán Barabás Katalin.
.
„Az 1910-ben született Lénárd alig tíz évet élt Magyarországon, a családja ugyanis a Tanácsköztársaság bukása után Ausztriába költözött. Lénárd a bécsi egyetemre járt, és orvosnak tanult, felesége lett, és gyereke is született. Amikor a Wehrmacht bevonult Ausztriába, már nem éltek a szülei, és a felesége is elhagyta, neki pedig zsidó származása miatt menekülnie kellett. Rómába ment. Zsidó származását nem hangsúlyozta, református, magát magyarnak valló családban nőtt fel. Családjából nem mindenki maradt életben, öccse munkaszolgálatosként halt meg.
Rómát ideiglenes tartózkodási helyének szánta, de végül 14 évet maradt ott. A háborúban részt vett az olasz ellenállásban, üzeneteket adott át, fordította a különböző idegen nyelvű rádióadásokat, hadifoglyokat rejtegetett. A háború után több nemzetközi szervezetnek is dolgozott, például az Amerikai Sírazonosító Szolgálatnak és egy menekültügyi szervezetnek is. Rómában kötött barátságot a szobrász Amerigo Tottal, itt adta ki párszázas példányszámban első versesköteteit, és itt ismerte meg azt a nőt, Andrietta Arborio di Gattinarát, aki élete végéig társa maradt" – írja Benedek Márton, a vs.hu-n.

Az Előhívás sorozatban havonta egyszer, hónap közepén, szerdán 19 órától Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia beszélget a Nyitott Műhelyben.

Az Előhívás 2018-2019-es szemeszterének további tervezett könyvei:
Lengyel Balázs: Két Róma (Jelenkor, 2018)
Justh Zsigmond: Az utazás filozófiája (Kortárs-OSZK, 2013)
Kukorelly Endre: Rom (Kalligram, 2006)
Krasznahorkai László: Az urgai fogoly (Magvető, 2004)
Kortárs írók Berlinben – Darvasi László, Parti Nagy Lajos és Földényi F. László berlini feljegyzése

A tervezett dátumok: 2019. január 9., február 13., március 13., április 10., május 8., június 12.

Esőnap nincs, de a változtatás jogát fenntartjuk!

Az Előhívásról bővebben.

Litera - az irodalmi portál * http://www.litera.hu/ * litera@litera.hu

Helyszín: Nyitott Műhely - Budapest XII., Ráth György u. 4.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.