hirdetés

Az Év Kiadója az Európa, az Év kereskedője a Libri

Átadták a MKKE-díjakat

2007. április 15.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése adta át vasárnap (április 15-én) 14 órától a Liszt teremben az Év Kiadója, az Év Kereskedője díjakat, a Budai-díjakat pedig Pokorni Zoltán, a XII. kerület–Hegyvidék Önkormányzatának polgármestere.
hirdetés

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2001-ben két könyvszakmai díjat, Az Év Kiadója, valamint Az Év Kereskedője kitüntető címet alapította. Azóta az elismerések komoly szakmai presztízst vívtak ki. A díjakat minden évben a Könyvfesztiválon osztják ki, a kereskedők és a kiadók szavazása alapján.

 
A hetedik alkalommal megrendezett díjátadáson elsőként az Év Kiadója-díjakat osztották ki. A legnagyobb elismerést az Európa Kiadó kapta, második helyezett lett a Magvető Kiadó - két szavazattal maradva le az első helyezett mögött -. A harmadik helyezést az Kossuth Kiadó nyerte el. A negyedik legjobb kiadó az Ulpius Házt lett, az ötödik helyen - nagyon picivel lemaradva - a Vince Kiadó végzett.
 
Köveztkezett az Év Kereskedője díjak díjátadása. Az első díjat a 2005-ös évre a Libri kapta. A második díjat a Bookline vitte el, aki mit sem sejtve helyezéséről, távol maradt a díjkiosztásról. Harmadik helyezett lett a Pécsi Direkt Kft. A negyedik helyezésben a Líra és Lant részesült, míg az ötödik helyen  a Könyvtárellátó Kht részesült.
 
A Budai-Díjat idén Kampfl József szobra jelképezte, s azok az alsó-, közép- vagy felsőoktatásban legjobban hasznosítható adathordozók kapták, amelyek formai szempontból is megfeleltek a zsűri követelményeinek. Könyv kategóriában díjazott lett a Nap Kiadó Domokos Mátyás: Az olvasó fényűzése című háromkötetes könyve. Hangzó dokumentum kategóriában a Műszaki Könyvkiadó Hangos Diákkönyvtár sorozatának Petőfi Sándor: János vitéz című kiadványa nyerte, emyl feladataival segítséget nyújt a mű elemzéséhez és a hallgatók kreativitásának fejlesztéséhez is.
 
 
A tavalyi év díjazottjai – az Év Kereskedője: (1.) Libri Kereskedelmi Kft., (2.) Líra és Lant Kereskedelmi Rt., (3.) Pécsi Direkt Kft., (4.) Librotrade (5.) Könyvtárellátó Közhasznú Társaság.
 
Tavaly az Év kiadója: (1.) Magvető Kiadó, (2.) Kossuth Kiadó, (3.) Európa Kiadó, (4.) Akadémiai Kiadó, (5) Park Kiadó és Vince Kiadó megosztva.
  
A Budai-díj tavalyi díjazottjai: Kovács Attila Zoltán Nevető Erdély című könyve (Kráter Műhely Egyesület), hangzó dokumentum kategóriában a Kossuth Kiadó hangoskönyv sorozata.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.