hirdetés

Az igazi hely

Fröccs

2007. január 27.
Így érkezünk el a mába, ahol e pompásan kialakított tér végre ugyancsak meglelni látszik a formáját, s Fröccs néven a hely szellemének - s nem utolsó sorban a mi szellemünknek – immár megfelelve kocsma-caféként működik tovább. Jók az esélyek, mert az a kávés szellem majd` háromszáz éve tanyázik már arrafelé. Ott, a közelben - valahol a Molnár utca és a Havas utca sarkán -, állt ugyanis 1714-től Pest első kávéháza, melyet a szerb Balázs mester vezetett.
hirdetés

          Nem mindenki azért tántorog ki Amerikába, hogy ott is maradjon. Úgy megy ki, hogy ott marad, vagy hogy majd lesz valahogy, és a végén – vagy már a közepén -, hazajön. Vagy vissza, legalábbis. Sorsa nyersanyagául kínálja magát az Újvilágban, megvárja, amíg az elkészül a munkájával, és amikor már pőrén áll előtte, mint valami minden ízében kiismert élettárs, akkor a nyomába szegődik, és engedelmesen követni kezdi. Valahogy így esett ez Nádai Egonnal is, aki 1989 és 2002 közt majd` másfél évtizedet szakácskodott Los Angeles-ben, annak előkelő hotelében, a Bel Air-ben, volt utóbb egy saját vendéglője a Beverly Hills-en, de dolgozott parti-szervezőként s egy kubai étteremben és szivarházban is. Ám amikor úgy érezte, hogy nem óhajt tovább szakácskodni, partit szervezni és szivart árulni Los Angeles-ben, akkor fogta magát, és hazajött, mert nem volt többé szép a város levegője, hanem megállt körülötte, majd elfogyott mellőle. Kicsikét próbálgatta azután itthon a régi életét, a pult innenső, vendégoldalán, mígnem 2004. februárjában a Baross utca elején, a Prágával kissé szemben megnyitotta a Trafik bisztrót. Bosszúságomra túl későn ahhoz, hogy e sorozat címét is viselő kötetembe bevehettem volna, ám időben ahhoz, hogy sokunk életében nyomot hagyjon vele.
 
 
          A Trafik szűkös terében tág szív dobogott. Sehol jobb nem volt a Lavazzából készült kávé, és sehol jobb a négy tojásból, csarnoki sonkából, hagymából és erős zöldpaprika szeletekből készült rántotta, és sehol olyan kívánatos a sör, mint a Trafikban. Mert Egon szerette és értette a vendégnek a látását, és a kedvét lelte benne. Számos Bajnokok Ligája mérkőzést nézhettünk végig az utcaszint alapterületéhez képest tágasnak tetsző galérián, interjút adhattunk és dolgozhattunk is ott, sakkozhattunk a századfordulós sakkasztalon. Alant, ha Egon anyagbeszerzett, Andrea tartotta a frontot, két vendég közt kikérdezve valamelyik gyermekétől a földrajzot. Dús esték nőttek a pultnál, Egon elsőrangú szivarokkal szolgált. A rántotta mellett valami sült vagy főtt étel is mindig készült az alig egy négyzetméternyi konyhán, külföldi tartózkodásom okán 2005 augusztusában egy csinos adag kakaspörkölt – melyet a repatriált séf édesanyja kisbárkányi kakasából főzött -, két napon át várt rám a hűtőben. Olcsóság uralkodott, mintha Nakonxipánban, az utcára néző hatalmas ablak mögötti egyetlen asztalnál a fennállás éve során számosan üldögéltünk, (álom)ittas Gulácsy-alakok.
 
 
           Nem Egonon múlott, hogy a Libellából át-átránduló közönség nem termelt elég hasznocskát, s mozdulnia kellett. 2005 őszén így végleg a Molnár utca 29. alá költözött, s ott, a Fregattal átellenben nyitotta meg mexikói éttermét, a Lepkét, amely a kukoricás ételekre kevéssé fogékony közönség csalogatására nemsokára Lecsóvá változott, hogy gazdája igazi helyét evvel egy időben végre a Fregatt bérlőjeként lelje meg. Így érkezünk el a mába, ahol e pompásan kialakított tér végre ugyancsak meglelni látszik a formáját, s Fröccs néven a hely szellemének - s nem utolsó sorban a mi szellemünknek – immár megfelelve kocsma-caféként működik tovább. Jók az esélyek, mert az a kávés szellem majd` háromszáz éve tanyázik már arrafelé. Ott, a közelben - valahol a Molnár utca és a Havas utca sarkán -, állt ugyanis 1714-től Pest első kávéháza, melyet a szerb Balázs mester vezetett. A Fröccs árai a Trafik hagyományához hűen barátságosak, italkínálata tehetséggel válogatott. Fröccsözni, borozni, sörözni, rumozni, vodkázni, konyakozni és pálinkázni a belvárosi árátlaghoz képest egyként olcsón és igényesen lehet. Alkoholmentes téren üdítő emlék a Traubiszóda, kóser vadmeggy is kapható. A kávé a Budapesten viszonylag új Musatti, egyszerűen a legjobb, ami ma e tájon iható. Tessék megszorozni másféllel a Danesit és a Caffé Pertét, na olyan jó. Rántották és az a bizonyos egyvalami sült vagy főtt étel itt is van, itt is mindig lesz. Ezúton értesítem hát a Trafik egykori közönségét, meg mindenkit, aki nem járt mostanában a Molnár utcában, irány a Fröccs!
 

Zeke Gyula

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.