hirdetés

Az író karácsonya – Találkozás Saly Noémivel a Karácsonyi Vásárban

2018. december 14.

December 14-én Saly Noémi lesz a Litera és a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ közös beszélgetéssorozatának vendége: hétről hétre ismert írókkal járjuk körbe a karácsonyi ünnepkört és párosítjuk gasztronómiával az irodalmat. Saly Noémivel a kisböjti időszak ételei és szokásai kerülnek terítékre.

hirdetés

Az idei Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásáron péntekenként Az író karácsonya című irodalmi beszélgetéssorozattal várjuk a közönséget a Vörösmarty téren.  A beszélgetések alkalmával hétről hétre ismert írókkal járjuk körbe a karácsonyi ünnepkört. Megismerhetjük, hogyan is készül az ünnepre például Ugron Zsolna, Péterfy Gergely vagy Závada Pál, bepillanthatunk konyhájukba egy-egy különleges, saját, ünnepi receptjükön keresztül.

A Karácsonyi Vásár ideje alatt minden héten egy-egy gasztronómiai témával párosítjuk az irodalmat, a Márton-napi liba és újbortól az ünnepi töltött káposztán át a karácsonyi tradicionális és újító halfogásokig haladunk az ételek, italok és a hozzájuk kapcsolódó irodalmi művek terén.

DECEMBER 14-én SALY NOÉMI és MODOR BÁLINT beszélgetésével folytatódik a sorozat. A karácsonyi készülődés a kisböjttel veszi kezdetét. A karácsonyt megelőző böjt, vagyis az adventi időszak november 30-án, András napján kezdődött. A kisböjt kellemes kihívás, az adventi idő heteiben ugyanis csupán a szerdát és a pénteket húsmentesíti a hagyomány, nemcsak zöldségfélekkel, de halfélékkel is. A gasztronómia klasszikusan fehérborokat társít a halételekhez, amely borfajtákból bőven találni megfelelőt a Kárpát-medencében. A furmint, az olaszrizling, a leányka, de még a kéknyelű is príma „halbor” lehet.

A beszélgetés ideje és helyszíne: 2018. december 14. 18:00, Vörösmarty tér, Hütte Bisztró (a Gerbaud-val szembeni üvegépület)


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.