hirdetés

Az olvasó országával indul az Előhívás új évada

2018. október 8.

Az Előhívás évadnyitó estjén a résztvevők, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia Esterházy Péter Az olvasó országa című kötetéről beszélgetnek október 10-én, szerdán, 19 órától a Nyitott Műhelyben.

hirdetés

Az Előhívás évadnyitó estjén a résztvevők, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia október 10.-én, szerdán, 19 órától Esterházy Péter Az olvasó országa című kötetéről beszélgetnek.

Esterházy Péter: Az olvasó országa (Magvető, 2018)

Esterházy Péter cikkeiből tizenöt év után jelent meg újabb kötet, Az olvasó országa. A 2003 és 2016 között keletkezett írások a közelmúlt és a jelen Magyarországáról szólnak, akár a szigorú figyelem soha nem leegyszerűsítő élével, akár az öröm összetéveszthetetlenül finom sokrétűségével; szellemmel és eleganciával. Publicisztikák, esszék, jegyzetek, beszédek: Esterházy jellegzetes műfajai hétköznapjainkról és ünnepeinkről adnak hírt – és arról, hogy e kettő mindig és mindenekelőtt: munka.

Az olvasó országából részletet olvashatnak oldalunkon, itt. Esterházy Péter könyvéről elsőként Jánossy Lajos írt kritikát a Literán, majd Fehér Renátó Tóth-Czifra Júliával készített interjúját és kritikáját közöltük. Esterházytól, Esterházyról három dossziéban is találhatnak olvasnivalót (itt, itt és itt). Az eseményhez a Facebookon is csatlakozhatnak.

Úton, útfélen

Novembertől Úton, útfélen címmel folytatódik tovább a sorozat. Az Előhívás 2018-2019-es őszi-tavaszi szemeszterein az útirajzok, az útleírások, az útinaplók kerülnek a középpontba. A beszélgetőtársak arra vállalkoznak, hogy az utazó írók nyomába eredjenek, szövegeiken keresztül feltárják azokat a korabeli tapasztalatokat, amelyek az anyaország és egy másik világ közötti szembesülésből adódnak. A határátlépés, az újonnan látottak, a hétköznapiság eredendő élménye, a szokásrendekbe tagolt közösségek, az éppen adott történeti összefüggések tágasságában értett vagy annak nyomása alatt álló kultúrák, a huszadik század manipulatív hatalomtechnikái által csapdába ejtett társadalmak, az idegenség, az otthonosság, a honvágy egyként a múltunkhoz, állandóan előttünk magasodó önmagunkhoz való hozzáférés egyik útvonalának kilométerkövei.

A sorozat tehát nyomban egy Előhívás-extrával indul, Esterházy Péter posztumusz, Az olvasó országa című esszékötetét veszi górcső alá, majd a tizenkilencedik században megújult, romantikus lendületet kapott felfedezési szándékok irányából vesz repülőrajtot, hogy több, az alább felsorolt állomásnál hosszan időzve, eljusson a kortárs magyar írók utazásait megörökítő formákhoz.

A megbeszélésre választott művek:

Justh Zsigmond: Az utazás filozófiája (Kortárs-OSZK, 2013.)
Móricz: Gyalogolni jó (Szépirodalmi, 1952.)
Illyés Gyula: Oroszország (in. Szíves kalauz, Szépirodalmi, 1974.)
Mészöly Miklós: Pontos történetek útközben (Szépirodalmi, 1970.)
Lengyel Balázs: Két Róma (Jelenkor, 2018.)
Kukorelly Endre: Rom (Kalligram, 2006.)
Krasznahorkai László: Az urgai fogoly (Magvető, 2004.)
Lénárd Sándor: Római történetek (magvető, 1966.)

Az Előhívás további tervezett időpontjai: november 14., december 5., január 9., február 13., március 13., április 10., május 8., június 12. - A beszélgetések minden alkalommal 19 órakor kezdődnek.

Esőnap nincs, de a változtatás jogát fenntartjuk!

Az Előhívásról bővebben itt olvashatnak.

Helyszín: Nyitott Műhely - Budapest XII., Ráth György u. 4.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.