hirdetés

Az OSZK a magyar kultúráért

2005. április 5.
Magyar Kultúra Emlékív-sorozatot jelentet meg az Országos Széchényi Könyvtár abból az alkalomból, hogy a könyvtár két évtizeddel ezelőtt költözött a Nemzeti Múzeum épületéből a Budavári palotába. Az évfordulón Monoki István főigazgató mutatta be a sorozat első hét darabját. Az emlékívek alapvető célja megismertetni Európával a magyar kultúrát.
hirdetés

Húsz év telt el azóta, hogy az Országos Széchényi Könyvtár a budavári Palota F épületébe költözött. A könyvtár közel 140 évig a Magyar Nemzeti Múzeum épületében működött, a folyamatosan gyarapodó gyűjtemény azonban kinőtte a rendelkezésre álló területet. 1846-1847-ben költözött be a könyvtár és a múzeumi osztályok a Magyar Nemzeti Múzeum épületébe, 1985-ben pedig mostani helyére, majd 1949-ben Országos Széchényi Könyvtár néven az intézmény újra önálló lett.


Az évforduló alkalmából rendezett emlékülésen Monok István főigazgató mutatta be a könyvtár ez alkalomból indított új sorozatát, a Magyar Kultúra Emlékív-sorozat első hét darabját. Az emlékívek József Attila születésének 100.,  Jókai Mór születésének 180. és Széchényi Ferenc születésének 250. évfordulójára bocsátották ki. Az elkövetkező öt évben 20-25 tematikai sorozat kiadását tervezik a Szegedi Papír Kft. támogatásával. Külön sorozat készül továbbá híres politikusoknak, tudósoknak, művészeknek, nevezetes eseményeknek, templomoknak, zarándokhelyeknek, a határon túli magyar kultúra emlékeinek és magyar szenteknek. A készülő sorozatok külföldi terjesztését is tervezik, elsősorban angol és francia nyelven. Az ünnepségen felavatták a könyvtár múzeumát is, amely a bibliotéka történetét mutatja be az érdeklődőknek, valamint megnyílt a Széchényi Ferenc könyvesbolt is.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.