hirdetés

Balajthy Ágnes az idei Bodor Béla-díjas

2018. március 21.

A Bodor Béla-díjat 2013 végén alapította a 2010-ben elhunyt író, költő, kritikus családja: felesége, Tunyogi Erzsébet, és lánya, Bodor Emese. A mindig Bodor Béla születésnapjához, február 24-éhez közeli napon átadott díj célja az, hogy elismerje az egyedi hangvételű, önálló gondolatokat megfogalmazó, 35 év alatti kritikusokat. Az idei díjazott Balajthy Ágnes.

hirdetés

A Bodor Béla-díjat 2013 végén alapította a 2010-ben elhunyt író, költő, kritikus családja: felesége, Tunyogi Erzsébet, és lánya, Bodor Emese. A mindig Bodor Béla születésnapjához, február 24-éhez közeli napon átadott díj célja az, hogy elismerje az egyedi hangvételű, önálló gondolatokat megfogalmazó, 35 év alatti kritikusokat. A család által felkért szakmai kuratórium (Kemény István, Margócsy István, Németh Gábor, Szilágyi Zsófia) döntése alapján az első kitüntetett 2014-ben Lengyel Imre Zsolt volt, 2015-ben Zelei Dávid, 2016-ban pedig Sipos Balázs.

2018-ban a kuratórium úgy döntött, kikéri a kritikarovatok véleményét, megkérdezi őket, hogy kit javasolnak a díjra. A kérdésre számos lap válaszolt, többek között az Alföld, az Élet és Irodalom, a Jelenkor, a Kalligram, a Kortárs, a Korunk, a Magyar Narancs, a Műút, a Tiszatáj, a litera.hu, a revizoronline, illetve az előző díjazottak is leadták voksukat.

A kuratórium egyhangú szavazással Balajthy Ágnesnek ítélte a díjat.

Balajthy Ágnes 1987-ben született, jelenleg Debrecenben él. A számos lapban publikál (Alföld, Tiszatáj, kulter, Műút). Különös figyelemmel van úgy a magyar, mint a világirodalom iránt, emellett a legutóbbi időkig szerkesztője volt a JAK Füzeteknek. Ahogy a 2017-es év legjobb kritikáit szemléző Zelei Dávid írta Balajthy Ágnes egyik, a Tiszatáj 2017/6-os számában megjelent írásáról:

„Szövege sűrű, mint a jól sikerült tejbegríz: rengeteg információval ellát, és pontos képet ad arról, milyen jellegű szövegre is készüljünk Szilasi kötetét megvásárolván, de nem fekszi meg a gyomrunkat: igazi nyalánkság a nyárelős Tiszatájból.”

A díjat Bodor Béla családja a közeljövőben adja át Balajthy Ágnesnek.

 

A fotó forrás: Librarius

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.