hirdetés

Balaskó Jenő Zsámboki Máriának

2012. november 2.

Turányi Tamás egy antikváriumban akadt Balaskó Jenő Mini ciklon című kötetére, amelyet szerzője 1986-ban Zsámboki Máriának dedikált. A kötet belsejében másra is bukkant, egy magánlevél fénymásolata volt beragasztva kiegészítésként a kötet fülszövegéhez, amely Balaskó szerint "nem pontos, ill. félreérthető".

hirdetés

Mindannyiunk által, - de általam különösen szeretett és tisztelt Zsámboki Máriának = Balaskó Jenő
1986. junius


Kedves Mária – ez itt egy magánlevelem fénymásolata. (Egy általános iskolai hajdani tanáromnak írtam.) Szükségesnek tartottam ideragasztani, mert a fülszöveg nem pontos, ill. félreérthető.
Kezedet csókolom =
JenőA neoavantgarde-hoz akkor csatlakoztam, amikor műveim java része már készen volt: 1970-ben, 30 éves koromban. (E kötetben 1958-tól 1972-ig írt anyagom szerepel, alaposan megválogatva.)
és akkor se irodalmi, különösen nem költői csoporthoz hívtak engem (ilyen nem is igen volt), hanem muizsikusokkal (Jeney, Vidovszky, Sáry Laci stb.), képzőművészekkel (Pauer Gyula, Hencze Tamás, Méhes László, Jovánovics György, Major János stb.), filmesekkel (Jancsó Miklós, Bódy Gábor stb.), koceptuállis művészekkel és a happeninget művelőkkel (Erdély Miklós, Szentjóby Tamás) tartottam kapcsolatot: de ők is inkább csak bátorságot adtak a tekintetben, hogy helyes úton járok és nem vagyok elvetemült őrült, hülye, stb. (ahogyan hivatalos helyeken nyilatkoztak rólam annak idején) – hiszen teljesen egyedül alakítottam ki stílusomat: egyértelműen a hagyományokból fejlesztettem ki mindent, ill. ütköztettem a legprogresszívebb indulataimat az ősi, valamint a klasszikus indulatokkal és gondolatokkal. (Ennyiben nagyon is különbözök a neoavantgarde-tól.) Deduktív ismereteket nem alkalmaztam, sőt szándékosan elfordultam minden efajta információtól. (Ezt viszont mástól tanultam pl. Freudtól.) Az avantgarde-nak tartott fiatal költők jóval utánam jelentkeztek; 1963-tól zártkörű és nyilvános előadásokon rendszeresen magam publikáltam műveimet; a sajtóban alig juthattam szóhoz, bár ott is fellelhetők olyan szerkesztők, akiket ilyen vagy olyan módon én befolyásoltam szakmája elsajátítására. Engedelmével, szerényebben ezt nem tudom kifejezni, nem volna értelme.

Zárom rövid levelem, tisztelettel =
Balaskó Jenő


Balaskó Jenő: Mini ciklon című könyve a JAK-füzetek 15. kötete, amely a JAK és a Magvető Könyvkiadó közös kiadásában jelent meg Budapesten, 1985-ben. Az utószót Beke László írta.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
npl npl 2012-11-12 11:21


A kilencvenes évek közepén (vagy később?)
az övével szemben levő ágyon feküdtem pár napig a kettes szemklinikán.
Akkor már nem volt annyira neoavantgarde.
Egy közéleti lap szerkesztésével próbálkozott előzőleg.
"- Balaskó úr! Ír még verseket is?" - kérdeztem.
"- Ah, írok én mindent!"
- hárította el legyintve ügyetlen kísérletemet a beszélgetésre.