hirdetés

Baltic Sea Festival Budapesten

2009. szeptember 7.
Magyarországon először jelentkeznek közös kulturális programokkal a Balti-tenger mentén fekvő Európai Uniós államok: a Baltic Sea Festival középpontjában a valamennyi résztvevő országban meghatározó szerepet játszó green design, jazz, film és krimi áll.
hirdetés

A másfél hónapos, harmincöt programot felvonultató multikulturális eseménysorozat a Magyarországon működő európai kulturális intézetek szövetsége, a EUNIC Hungary kezdeményezése és eddigi legnagyobb rendezvénye. A változatos programok a kortárs művészek szemével tárják elénk a titokzatos és lenyűgöző Balti-tengert, a tengerparti országokban élők viszonyát ehhez az inspiráló környezethez és a régió kulturális sokszínűségét. Míg húsz évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt egy dán, német, lengyel, litván, lett, észt, finn és svéd közös kezdeményezés megvalósítása, mára politikai, gazdasági és kulturális téren egyaránt természetessé vált a Balti-tenger menti államok összefogása. „Különösen fontosnak tartjuk, hogy e távolinak tűnő régiót az aktív együttműködés eleven példáin keresztül mutassunk be Magyarországon.” – így Gabriele Gauler, a EUNIC Hungary elnöke, a budapesti Goethe Intézet igazgatónője.

Lars Danielsson Quartet  fotó: Nikodem_Krajewski

Zöld gondolkodás, innovatív jazz, világhírű mozi, borzongató krimi: a Baltic Sea Festival ezt nyújtja 2009. szeptember 3. - október 12. között kilenc budapesti helyszínen.A fesztivál kiemelt irodalmi programja lesz szeptember 26-án megrendezésre kerülő borzongató Murder Night 18:30-tól 24:00-ig a Goethe Intézetben, amikor arra keresik a választ, hogy vajon miért éppen a Balti-tenger mentén születnek különösen jó krimik? A tenger, a klíma, esetleg a hosszú téli éjszakák lenne az oka? Mennyi a közös vonás az észt, a lett, a finn, a svéd, a német és a lengyel lélekben? A nyelvek csengésében?

Hat balti-tengeri krimiíró vall munkájáról – és olvas fel művéből. A Nyelvek Európai Napján észt, dán, finn, lengyel, német és svéd szövegrészletek hangzanak el a szerzők előadásában. A beszélgetés angol nyelven, magyar szinkrontolmácsolással zajlik. Valamennyi szöveg magyarul is elhangzik.
További programok: vetítés a Goethe Intézet könyvtárkertjében, soknyelvű beszélgető-sarkok és hamisítatlan balti hangulatot idéző jazz-koncert az Eckermann Kávézóban.

A pódiumbeszélgetés résztvevői:
Gretelise Holm (Dánia)
Indrek Hargla (Észtország)
Leena Lehtolainen (Finnnország) - A képen jobbra fent
Jan Seghers (Németország)
Mariusz Czubaj (Lengyelország)
Håkan Nesser (Svédország)

A fesztiválon résztvevő kulturális intézetek és külképviseletek: Dán Kulturális Intézet, Dán Királyi Nagykövetség, budapesti Goethe Intézet, Lengyel Intézet, a Litván Köztársaság Nagykövetsége, Lett Nagykövetség, Észt Intézet, Finnagora, a Svéd Királyság Nagykövetsége.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.